FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Обзиром да је господин Сима поставио поставио питање циља овог сајта, а коментар би био предугачак, да овде поред Јелене и Саве и ја дам своје мишљење о циљу, акцији, наредним корацима и још којечему што ми падне на памет.

 

Прво о циљу. На ово питање ћете сигурно добити различите одговоре од различитих људи који су на разне начине учествовали, учествују или ће тек учествовати у животу сајта. На пример за неке је то била кафаница где ће се скупљати избегли са НС-a, за друге класични портал са текстовима где ће коментатори анализирати ситуацију и размењивати идеје, за треће окупљање патриотски оријентисаних људи које би требало да прерасте у нешто више од пуке анализе постојећег стања. Шта је моје мишљење? Моје мишљење је да Српска Акција треба да буде све то заједно, дакле да дозволи људима да буду укључени у живот сајта онолико колико то њима одговара.

 

Мени лично бесконачно анализирање брзо досади и више сам наклоњен делу у коме би се покренуле конкретне акције и пројекти, али са друге стране не сматрам да је мање вредно долазити овде само због коментара или дружења. Наш циљ је да направимо екосистем где све то заједно може да живи у релативној хармонији. Значи преношење текстова, коментарисање, писање ауторских текстова, размена идеја, покретање и учествовање у акцијама и пројектима, стварање адхок група за појединачне акције и пројекте и слично. Значи ми стварамо услове за све ово, а на вама (и нама) је да износите идеје, предлажете шта да се објави, пишете ауторске чланке, покрећете, предводите и учествујете у акцијама и слично.

 

Да би ова заједница заживела, најважнији су људи који су спремни да се на неки начин укључе у њен живот. Од пет комшија који седе на огради и дају савете како да нешто урадиш, најбољи је шести који уђе на капију и спреман је да поред савета и помогне. Како год било ми смо решени да ово наставимо, а темпо ће зависити искључиво од броја људи који су укључени. Са ограниченим ресурсима, увек су ограничени и резултати. Ја сам на пример имао идеју да нас неколико који живимо у Канади отворимо непрофитну организацију Српска Акција и да направимо берзу патриотских акција на сајту где би људи конкурисали са идејама за акције, а донатори финансирали оне које им се допадају (као Кикстартер). Идеја је наишла на хладан пријем, а сам немам времена да је остварим, тако да тренутно чека боље дане. Сви ми имамо посао и породице које су увек приоритет. Не може се спасавати свет а запостављати своја породица, тако да то додатно лимитира време и енергију коју свако од нас појединачно може да уложи. У принципу ресурси су проблем на сваком почетку – да би се пробио требају ти време и помоћ, а они се обично појаве у изобиљу тек кад је пробој већ направљен. У таквој ситуацији, најбоље је не замарати мозак са великим циљевима, јер се човек само фрустрира, већ се концентрисати на наредни корак.

 

Тренутно нас има троје који смо активно укључени са ове стране сајта Српска Акција - Сава, Јелена и ја. Драшко и Прејо су били активнији у почетку, а сада се повремено појављују, док нам је Чеда нестао у акцији. Сава и Јелена углавном објављују текстове (повремено и своје), док сам ја више заузет на техничкој страни. Сава је поменуо и Др. Петровића, чија нам подршка много значи. Да поново нагласим да је ваша подршка у виду ауторских текстова, преведених текстова или сугестија добродошла.

 

Следећи корак који смо планирали је Библиотека (Савина идеја) која ће се појавити током Августа. Ту ћемо поставити електронске књиге које смо сакупили током времена. Такође размишљамо о промени изгледа сајта, као и увођењу дела за сарадњу, где ће адхок групе моћи да се организују за рад на појединачним пројектима и акцијама. Обзиром да ове опције захтевају приличну количину времена и тестирања, вероватно ће требати неко време пре него што се појаве на сајту.

 

Надам се да сте задовољни овим кратким пресеком, а обзиром да смо у различитим временским зонама, очекујте одговоре на евентуална питања са малим закашњењем.

 

 Александар Михајловић