FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

                                          

 

 

САОПШТЕЊЕ


Запосленима и свим грађанкама и грађанима Србије !

Деценијама уназад трошено је више него што је стварано и цех за наплату је морао доћи. Грађанима је обећаван бољи живот, на стотине хиљада нових радних места, реформе јавног сектора и смањење државних чиновника. Дешавало се супротно - новац је усмераван у џепове криминалаца, тајкуна и политичара. До посла се најсигурније стизало преко партијске књижице. Пораст запослених у јавном сектору поклапао се за изборним циклусима и борбом за власт.
Размере кризе, драматична незапосленост и растуће сиромаштво и задуженост, као и неодрживи дефицит и усахле инвестиције најбоље показују да су политички и финансијски банкрот једини извесни резултат настављања са старом, уходаном праксом.
Јесу ли запослени, синдикати и грађани криви за то? Они су већ показали довољно стрпљења и спремности на жртве и не могу и неће да поново плате туђи цех.
Репрезентативни синдикати - Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Независност су притом небројено пута показали спремност да се решења за бројне изазове нађу кроз аргументован и равноправни социјални дијалог, односно стрпљиво грађен договор о изласку из кризе, развоју и запошљавању.
Ако није тако како објаснити зашто се кључни системски закон о раду, као и закони о стечају, приватизацији или пензијама, доноси по хитном поступку, без озбиљне широке јавне расправе и јавног слушања у парламенту?
Уместо да власти прво укину сопствене привилегије, затворе дубоке и бројне коруптивне канале и укину приватне и јавне монополе и озбиљно редукују сиву економују, ново приватизационо законодавство и озакоњена пракса висококоруптивних и нетранспарентних директних нагодби говоре да ће се опет посегнути за даљом (рас)продајом преосталих јавних предузећа у корист најбогатијих.
На другој страни, реформе, већ више пута реформисаног радног и социјалног законодавства за основну сврху имају даље редуковање права запослених и пензионера. Јавно истицани разлози, попут оног да ће промене у Закону о раду омогућити да се лакшим отпуштањем дође и до лакшег запошљавања не могу да одговоре на питање како је онда и под досадашним "прорадничким" законом дошло до губитка стотине хиљада радних места?
Нема доказа да је наше радно законодавство изван европских стандарда , као и да је његова промена кључан фактор оздрављења српске привреде.
Шта значи практично укидање плаћеног сменског рада, смањивање отпремнина, обесмишљавање минулог рада и лимитирање зарада ако се не ради о даљем цеђењу већ унижених ? Исту сврху има и отежавање услова за одлазак у пензију.
Извесно даље сужавање права запослених законима које Влада намерава да брзопотезно ове недеље провуче кроз парламент, као и најављено, тек привремено на пар месеци одложено, смањивање плата и пензија јасно показују шта нас очекује.
У намери да спречимо даље сиромашење и развлашћивање грађана који су извор и утока сваке власти ми намеравамо да уђемо у протесте и све друге легалне и легитимне облике исказивања грађанске непослушности неправедним законима.

ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ


Савез самосталних синдиката Србије

Председник
Љубисав Орбовић               

 Уједињени грански синдикати Независност

Председник

Бранислав Чанак

 

Два репрезетатнивна синдиката ће у уторак, 15,јула, на Тргу Николе Пашића испред Дома синдиката поставити шаторе а током протеста разговараће с грађанима и
прикупљати потписе за захтев Скупштини Србије да не усваја измене Закона о раду и о ПИО.

Орбовић очекује да ће врло брзо сакупити 500.000 потписа, иако је за захтев потребно 100.000 потписа.


Првог дана демонстрираће радници предузећа у реструктурирању, а за четвртак је планиран већи, централни протест у Београду.

                       

srpskaakcija.com