FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

(понедељак, 21. јул, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи)
Ниш, 20.07.2014 - међународни фестивал фолклора у Нишу: ансамбл Бугарске

- Премијер Александар Вучић рекао је да се против позитивних мера у Србији протестује.

- У Скупштини Србије поново су завладали „радикалски манири“.

- Универзитет Унион најављује скору комисију за испитивање Шапићевог доктората.

- Још се не зна како ће бити отпушено 100.000 радника у наредних неколико година.

- Приштина тражи да се број запослених у општини Северне Митровице преполови.

- Полицијски синдикати данас одлучују о ступању у штрајк.

- У Ужицу је проглашена ванредна ситуација због неисправне пијаће воде.

- Стефановић је обећао да ће ускоро бити познати детаљи са полиграфа за Шарића и смењеног начелника УКП-а – обојица су га прошли, иако су говорили различито.

- Ухапшени су „аматери“ рекеташи који су од Виријевића тражили милион евра.

- Проруске снаге у Доњецку саопштиле су да су пронашле црне кутије срушеног малезијског авиона.

- Берлин, Лондон и Париз поставили су ултиматум Путину да у року од 48 сати омогући истрагу или ће уследити санкције.

- Млада кошаркашка репрезентација до 20 година освојила је бронзану медаљу на Еуробаскету на Криту.

 

               Палић, 20.07.2014 - отварање 21. Фестивала европског филма (ФЕФ) на Палићу

Вучић: Против позитивних мера се протестује

Премијер Србије Александар Вучић у интервјуу за Блиц каже да „мере које значе нешто позитивно за земљу, овде наилазе на протесте“. Говорећи о реформама, Вучић се осврнуо и на јавна предузећа, па је додао и да ће то бити најважнија промена, и то „крупних, темељних“ пре августа.

„Не може неко 12 година да чека посао. Уради нешто, оснуј фирму, бави се приватним бизнисом“, поручио је премијер. Поводом односа са Русијом и рушења малезијског авиона на истоку Украјине, за које се међусобно оптужују проруске и украјинске снаге, Вучић каже да се нада да „Србија неће, ни крива ни дужна, платити највећу цену због ситуације настале после обарања авиона“.

„Радикалски манири“ у Скупштини

Све је већа нетрпељивост власти и опозиције у Скупштини Србије, пише Данас у тексту под насловом „Радикалски манири поново у парламенту“. Шеф посланичког клуба ДС-а Борислав Стефановић каже да ће на сваку увреду, неосновану оптужбу и клевету, посланици опозиције убудуће реаговати напуштањем скупштинске сале.

„Нећемо дозволити да се понови манир власти са последњег заседања, када су на наш рачун изречене бројне увреде. Оптужени смо да смо лопови, жуте дахије, да су демократе добијале 50.000 евра месечно од тајкуна. Не могу се изрицати паушалне оптужбе и не може нам се судити без оптужнице“, каже он.

Шеф владајућег СНС-а Зоран Бабић с друге стране каже да сматра да је „чудно и несхватљиво поимање демократије по којем опозиција може да говори а да сви други ћуте“. Лист наводи да су расправе у парламенту током разматрања закона о раду и ПИО биле „у стилу радикалског речника, за који су обе стране до недавно поносно тврдиле да је замењен толеранцијом и пристојношћу“.

Ускоро комисија поводом Шапићевог доктората

Универзитет Унион још није успео да формира комисију која би испитала наводе да је докторска дисертација високог функционера ДС-а Александра Шапића плагијат, пише Данас. Ипак, на Униону очекују да ће то ускоро моћи да ураде, пошто је ректор Београдског универзитета Владимир Бумбаширевић обавестио чланове Сената БУ да њихови професори могу бити чланови комисије. Бумбаширевић је, како подсећа лист, казао да забрана рада на конкурентским високошколским установама важи само за менторство и држање предавања а да нема ограничења за учешће у поменутим комисијама, што је „лична одлука и одговорност сваког појединачног професора“. На питање да ли је одбијање да учествују у комисији без одобрења матичног факултета изговор јер нико не жели да се бави врућом темом, ректор Униона Златко Стефановић је навео да то нема везе са Шапићем већ са чињеницом да државни универзитети не желе сарадњу са приватним.

Обреновац, 20.07.2014 - стотинак Обреновчана из насеља Браћа Југовић блокирало је данас пругу која повезује копове угља Лазаревац са Термоелектраном Никола Тесла А и Б

Откази за 100.000 радника у јавном сектору

Очекује се да ће у наредном периоду око 100.000 људи у јавном сектору остати без посла. Стручњаци саветују да се прво утврде вишкови и непотребна радна места, преносе Новости. Један од разлога за оставку Лазара Крстића је и неспремност Владе да отпусти минимум 160.000 запослених из јавног сектора. Ипак, тврди овај лист, чињеница је да опоравка привреде нема без отпуштања. Још се не зна кад ће почети, али познато је да ће отпуштање трајати неколико година. Први би без посла могли да остану запослени у државним агенцијама и фондовима, јавним предузећима, општинској администрацији, али и радници у неприватизованим друштвеним предузећима.

„Оквирно знамо да постоје вишкови наставног особља, у администрацији на локалном нивоу, има немедицинског особља у здравству... Треба детаљно систематизовати и у наредних неколико година кренути са рационалним системским отпуштањем“, поручио је члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

Беч, 20.07.2014 - поглавар Српске православне цркве (СПЦ), патријарх Иринеј, на устоличењу епископа аустријско-свајцарског Андреја, у цркви Вазнесења Христовог у Бечу

Запослени у Митровици остају без посла

Иако се већ ради на изради буџета општине Северне Митровице за следећу годину, још је непознато колико ће од око 900 запослених у јавном сектору које финансира Србија, али и Приштина, сачувати радно место, пише Политика. Јер, косовске власти траже да се тај број преполови. Сасвим сигурно 160 радника, али и још 650 запослних у установама које плаћа локална самоуправа (парама из буџета Србије), неће остати на платном списку Приштине у 2015. години. Питање је и шта ће бити са 55 радника ангажованих у Административној канцеларији коју је 2012. основала влада у Приштини, а они се воде као радници локалне самоуправе. Ксенија Божовић, председника скупштине општине Северна Митровица, која је и председник Комисије за израду буџета за следежу годину, каже да се на њему увелико ради и да ће бити завршен у августу. Ипак, како додаје, још се не зна колико ће радника у новој општини бити радно ангажовано.

До пензије бар по пет радних места

Новости наводе пример службнице која је цео свој радни век провела у истој канцеларији у једном од јавних предузећа. За њену генерацију, додаје лист, то је било уобичајено, али ће за раднике којима тренутно тече стаж и оне који тек треба да се запосле, овакве ситуације бити незамисливе. До сада је на хиљаде радника на својој кожи осетило да више не постоји категорија „посао за стално“ а надлежни најављују да европска пракса да човек током живота промени минимум пет радних места, стиже и у Србију. Стручњаци указују да су запослени у Србији слабо покретљиви и да нерадо мењају послове, али да је то и очекивано пошто радних места има много мање него кандидата за посао. Др Нада Г. Новаковић, научни сарадник у Институту друштвених наука, каже да је данас радна снага променљива категорија а како је притисак незапослености све већи, то ће и послодавци све чешће мењати раднике за млађе, јефтиније и образованије кадрове.

Полиција данас одлучује о штрајку

Четири репрезентативна синдиката, окупљена у Социјално-полицијски фронт, одржаће састанак због најављеног смањења плата у јавном сектору. Полицијски синдикати незадовољни су стањем у служби, пише Данас, јер тврде да законски није уређен положај полицајаца. Фронт окупља око 30.000 чланова и тражи и потписивање посебног колективног уговора, обнову реформи и опреме и исплату заосталих зарада. Како каже Момчило Видојевић, председник Независног полицијског синдиката Србије, никоме није циљ успоравање најављених реформи, али је неприхватљиво понављање ситуације у којој полицајци имату плату од 200 евра. „Када неки од синдиката позове на обуставу рада, тај позив се односи на све запослене и по правилу се на њему појаве и они који нису чланови тих синдикалних организација“, каже он. Пошто се на полицију примењују рестриктивнија правила штрајка, и форма обуставе рада ће бити специфична. На терен ће се излазити ако се почини кривично дело или наруши јавни ред у већем обиму, док ће све друго, укључујући и издавање докумената, бити обустављено.  

У Ужицу ванредна ситуација због воде

Градоначелник Ужица Саша Милошевић прогласио је ванредну ситуацију у граду због забране употребе воде за пиће из водовода. Како пише Курир, ни до 17 сати нису стигли резултати анализе воде са Сушичких врела, са којих се снабдева град, тако да се и даље не зна како су се црви нематоде и цијанобактерије нашли у води за пиће. Претпоставља се да је вода из зараженог језера Врутци некако подрла у градски водовод. Због тога је пражњењем цевовода од Врутака до вентила у Стапарима физички одвојена вода из Врутака од оне са Сушачких врела. „Проглашена је ванредна ситуација у делу града који се водом снабдева са изворишта Сушичка врела, односно из фабрике воде. То за грађане нема неких практичких последица а односи се на организацију рада јавних предузећа и у том смислу на неке радње које се лакше спроводе кад се прогласи ванредна ситуација“, објаснио је Видоје Дрндаревић, заменик градоначелника.

Стефановић обећао детаље с полиграфа

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да ће српска јавност врло брзо сазнати све битне детаље у вези са резултатима полиграфског тестирања Дарка Шарића, оптуженог за шверц кокаина и недавно смењеног начелника Управе криминалистичке полиције Родољуба Миловића. Он је, како преноси Политика, коментаришући чињеницу да су Миловић и Шарић прошли детектор лажи иако су говорили потпуно супротне ствари, рекао да је истрага о томе у току. „Радна група која је ангажована на расветљавању тог случаја ради пуном паром како би се утврдиле све чињенице. Трудићемо се да у што краћем року истражимо све наводе и благовремено упознамо јавност с тим шта је пуна истина“, поручио је Стефановић.

Рекеташи Виријевићу тражили милион евра

Николи Виријевићу претио је Слободан Т. (44), који је пре два дана ухапшен са тројицом сарадника због рекетирања бившег фудбалера. Под сумњом да су од Виријевића хтели да изнуде милион евра, ухапшени су и Далибор М. (36), Санел З. (34) и Зоран М. (41), објављује Курир. Виријевић каже да су рекеташи први пут позвали 26. јуна а на идеју да му траже новац дошли су пошто су га видели у „аудију“ и скупој одећи а затим га гледали у телевизијским емисијама. „Нисам могао да верујем да ми траже милион евра. Нисам познавао те људе. После првог позива сам их пријавио полицији за сваки случај, али ни тада нисам веровао да су озбиљни. Полиција је одлично одрадила свој посао, али ја се и даље плашим за себе и своју породицу“, каже он. Рекеташи су га звали 15 дана са различитих бројева телефона, дајући му рок од 10 дана да скупи милион евра. На дан примопредаје понео је торбу са обележеним новчаницама а полиција је ухватила осумњичене. Виријевић је иначе био на мети криминалне групе која је ухапшена августа 2013. јер су му отели 30 станова и аутомобиле у вредности од 2,5 милиона евра. Потом је у децембру избоден у Пожаревцу.

Проруске снаге нашле црне кутије

Проруске снаге у источној Украјини јуче су саопштили да су дошле до предмета који личи на црне кутије из обореног малезијског авиона и да су спремни да их предају међународним истражитељима. „Делови авиона који личе на црне кутије откривени су на месту удеса“, рекао је премијер самопроглашене Доњецке Републике Александар Бородај, преноси Политика. Он је додао да ће предмети бити предати истражитељима, ако дођу. Међутим, спасилачке екипе пронашле су и другу црну кутију малезијског авиона. Вест је заснована на изјави сниматеља британске новинске агенције Ројтерс. Према истом извору, до сада је пронађено 121 тело. На лицу места налази се 95 припадника спасилачке службе који трагају за погинулима. У ишчекивању почетка међународне истраге, посматрачи ОЕБС-а покушавају да обезбеде место у источној Украјини где се у четвртак срушио малезијски путнички авион.

Москва, 20.07.2014 - тенкисти Војске Србије стригли су у Русију, где ће се такмичити на међународном тенковском биатлону, од 02.-17.августа

Ултиматум Путину да омогући истрагу

Наводни пресретнути телефонски разговори између припадника проруских снага, у којима је реч о томе како су срушили малезијски авион а који је у четвртак објавила украјинска безбедносна служба, аутентичан је, објавила је јуче америчка амбасада у Кијеву. На снимку се чује разговор између једног руског официра безбедности и проруских бораца, у којем они признају да су срушили авион јер су погрешно мислили да је реч о војној летилици, преносе Новости. Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да је ракетни систем којим је оборен малезијски авион на истоку Украјине, Москва дала проруским снагама. „Поуздано знамо да Украјина нема нигде такав систем у близини места где је оборен авион. Тако да очигледно указује на починиоце, сепаратисте“, додао је Кери. Лидери Велике Британије, Француске и Немачке јуче су поставили услов руском председнику Владимиру Путину, дајући му рок од 48 сати да омогући међународним истражитељима приступ месту пада обореног „боинга“ или ће се у супротном суочити са санкцијама.

Москва, 20.07.2014 - комбинована фотографија насловних страна московских дневника поводом пада малезијског авиона у источној Украјини

Праунука о војводи Мишићу

Војводе Живојина Мишића, политичари и династија за коју је ратовао сетили би се само кад је требало вадити кестење из ватре, каже његова праунука др Војислава Шипка за Новости. „После би га гурали у изолацију. Сличну судбину имала су и тројица његових синова. О двојици старијих, херојима ратова 1912-1918. после Другог светског рата није смело да се говори јер су остали верни краљу и отаџбини. Најмлађи син Војислав, комуниста-идеалиста, страдао је кад Титовој пропаганди више није био потребан за придобијање Срба“, наводи она. Праунука је чувар преостале заоставштине војводе и његових синова, које нема много. Део баштине изгорео је у кући у Струганику коју су 1941. до темеља спалили Немци.

Мионица, 20.07.2014 - делегација МО и ВС положила је венац на споменик војводи Живојину Мишићу у Мионици, поводом обележавања 100. годишњице Великог рата и победе у колубарској бици

Кошаркаши „орлићи“ освојили бронзу

Кошаркашка репрезентација Србије до 20 година освојила је брознану медаљу на Еуробаскету на Криту, пошто у борби за треће место победила селекцију Хрватске са 79:66. „Орлићи“ су у полуфиналу поражени од Турске, док су наше комшије изгубиле од Шпаније кошем у последњој секунди, пише Блиц. Млади кошаркаши успели су да се опораве од тог пораза и освоје прву европску медаљу још од 2008. године а кључна је била трећа четвртина када су стекли недотижну предност.

Данијела Ћировић

www.balkanmagazin.net