FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

                  

(понедељак, 14. јул, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи)

- Луцерн, 13.07.2014 - светски куп у веслању на језеру Ротзе у Швајцарској: Дусан Богичевић, Веселин Савић освојили треће место и бронзану медаљу

- Није проблем у избору мера већ у оштрини и начину на који ће оне бити спроведене, каже Душан Вујовић, министар.

- Мислим да синдикални лидери више брину о томе како да сачувају своје фотеље и привилегије него што брину за радничка права, сматра Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије.

- Амбасадор Турске у Босни и Херцеговини Џихад Ергинај демантовао наводе медија у региону о изјави турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да би свако ко би на било који начин „дирнуо Бошњаке” против себе имао „100 милиона Турака”.

- Припадници Војске Србије и ваздушно-десантних јединица Оружаних снага Руске Федерације на јесен ће одржати војну вежбу у Србији.

- Голом у 113. минуту немачки фудбалери победили Аргентину и четврти пут у историји постали прваци света.

 

 

                            

Београд, 13.07.2014 - сусрет председника Србије Томислава Николића са помоћницом државног секретара САД за Европу и Евроазију Викторијом Њуланд

Ко ће платити трошак спасавања од банкрота државе?

Блиц преноси изјаву министра Вујовића под насловом “Само је питање колико ће болети”.

“Није проблем у избору мера већ у оштрини и начину на који ће оне бити спроведене”, каже Душан Вујовић, доскорашњи министар привреде а сада министар финансија у Влади Србије. Он тврди да трошак изласка из ове ситуације морају да поднесу сви а не да запослени у јавном сектору и пензионери сносе највећи терет. Такође, он најављује нових шест мера за спас државе од банкрота и сматра да је потребно изградити политички И друштвени консензус да у примени о вих мера нема изузетака.

Договорена оставка?

Лазар Крстић, након што је поднео оставку на место министра финансија, биће званично специјални саветник премијера Србије Александра Вучића за финансије, али ће ту функцију највероватније обављати без хонорара, сазнаје Данас од извора у Влади Србије. Извор листа подсећа и да се Крстић, док је био министар, одрекао свих плата осим министарске, иако је по аутоматизму требало да прима четири плате. У кабинету премијера, иначе, потврђено је Данасу да ће ресор финансија, који је водио Крстић, дефинитивно преузети досадашњи министар привреде Душан Вујовић, а не само привремено као што је претходно најављено.

Министар финансија Лазар Крстић поднео је у суботу оставку на ту функцију, а као разлог за то навео је неслагање с премијером Вучићем око висине смањења плата и пензија. Он је навео да је тражио да се спроведе тежак програм - смањење пензија од 20 одсто, смањење плате у јавном сектору од 15 одсто, отпуштање 160.000 људи и поскупљење струје од 30 одсто, али да „премијер има меко срце“.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић истиче за Данас да се „из авиона види“ да је оставка Лазара Крстића договорена и да то представља класично политичко спиновање и припрему за оно што ће наступити за неколико месеци.

Према речима Милојка Арсића, професора на Економском факултету у Београду, смернице будуће економске политике не могу се још назрети ни из оставке и образложења која су се чула од премијера, нити из најаве да ће на чело тог ресора доћи садашњи министар привреде Душан Вујовић.

„Треба сачекати, јер неке изјаве које је до сада давао Вујовић говоре да он није у целини упознат са финансијском ситуацијом. То ће детаљно морати да учини. А стање је тако тешко да су неопходне снажне мере. Проблем је што више нема алтернативе у дугорочним потезима. То време је потрошено, а обично се и тако конципиране мере никада не спроведу до краја, тако да очекивани ефекти изостају. Такав смо случај већ имали са најављеним отпуштањима, па са борбом против сиве економије“, каже Арсић. Он додаје да би одмах морало да се предузме нешто крупно, што даје почетне резултате, док би се у наредне две до три године паралелно спроводиле оне дугорочније мере, пише у Данасу.

Министарка оптужује синдикате

“Ова влада није формирана да би реализовала идеје било ког појединца, већ да заједничким радом и одговорношћу подигне земљу из проблема у којима се налази”, каже за Данас Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије, министарка саобраћаја и потпредседница СНС, одговарајући на питање да ли је изненадила оставка министра финансија Лазара Крстића.

“Ова влада и СНС неће одустати од доношења новог Закона о раду, ма колико нам синдикални лидери претили протестима. Постојећи Закон о раду, који су актуелне вође синдиката свесрдно подржавале, довео је до отказа за готово пола милиона људи. Па шта треба још да нам се деси па да схватимо да закон није добар? Мислим да синдикални лидери више брину о томе како да сачувају своје фотеље и привилегије него што брину за радничка права. Ако могу да буду најгласнији кад треба критиковати владу, можда би требало да кажу и шта су урадили за раднике свих претходних година, а колика су им примања на разним функцијама”, каже министарка.

Блиц преноси овај текст из Данаса и у наслову објављује: ”Зорана Михајловић: Вођама синдиката важнији ´аудији´ од радника”.

Информер објављује наслов “Љубисав Орбовић, синдикалац који се баш дебело наплатио: брани раднике а месечно заради 500.000 динара”.

Вучић и привредници

Премијер Србије Александар Вучић данас би у Нишу требало да се састане са привредницима. Требало би, али изгледа да неће. Наиме, пре тачно два месеца, 12. маја, Вучић се састао са око 200 привредника како би чуо њихове примедбе и предлоге и с тим увидом формирао мере које треба да помогну побољшању пословног амбијента и привредном опоравку Србије. Премијер је тада најавио да ће такве састанке одржавати на свака два месеца и да ће први следећи бити у Нишу. Тај двомесечни рок истиче данас, али никакве најаве састанка нема, објављује Данас под насловом “Вучић заборавио на састанак са привредницима?”

Узбуна због претње и деманти

“Турска претња оружјем”, наслов је у Новостима где пише да је провокација из Анкаре поново подигла тензије на Балкану. Лист цитира изјаву турског премијера Ердогана: “Ко дирне Бошњаке имаће против себе свих 100 милиона Турака” И најављује хитне консултације врха Србије И Републике Српске у Београду.

Под насловом “Додик осуђује наводне Ердоганове претње”, Политика објављује како је Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик упутио је јуче писмо премијеру Србије Александру Вучићу у којем изражава очекивање да ће он, као премијер, и Србија, као гарант Дејтонског мировног споразума, предузети све неопходне мере заштите споразума и РС, али и српског народа, који је од турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана означен непријатељским. Додик у писму Вучићу наводи да су последње Ердоганове претње, упућене свима у БиХ који нису Бошњаци, само један у низу инцидената које Турска годинама производи у БиХ.

Политика јавља и да је амбасадор Турске у Босни и Херцеговини Џихад Ергинај демантовао наводе медија у региону о изјави турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да би свако ко би на било који начин „дирнуо Бошњаке” против себе имао „100 милиона Турака”, преноси агенција Анадолија.

Подсетивши да су неки интернет портали без позивања на било какав извор пре два дана објавили да је Ердоган наводно изјавио да се куне Алахом да би свако ко би на било који начин дирнуо Бошњаке имао против себе 100 милиона Турака, амбасадор Ергинај у изјави Анадолији тврди да је реч о лажној изјави, што не доноси ништа добро БиХ.

                                 

 Загреб, 13.07.2014 – патријарх Иринеј И министар спољних послова Србије Ивица Дачић на устоличењу митрополита загребачког Порфирија

Српско - руска војна вежба

Припадници Војске Србије и ваздушно-десантних јединица Оружаних снага Руске Федерације на јесен ће одржати војну вежбу у Србији и то ће бити прва заједничка вежба на том нивоу, пише у Политици под насловом “Руски падобранци на вежби у Србији”.

После избијања кризе у Украјини Србија је једина земља у Европи чија војска одржава вежбе са јединицама и САД и Русије.

                              

                                             Обука руских падобранаца (фото, Политика)

Србија и спољна политика ЕУ

Политика јавља да би сутра у Бриселу требало да буе одржан први састанак у оквиру скрининга за поглавље 31 о спољној безбедности и одбрамбеној политици ЕУ, на којем ће представници Европске комисије нашим стручњацима детаљно пренети са чиме ће се све Србија морати да усагласи у овој области. Како би тај састанак требало да изгледа, најавио је Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији, када је прошле недеље поновио да би Србија, као држава кандидат за чланство, требало постепено да усклађује своје спољнополитичке позиције са ЕУ И да је то део њених обавеза из поглавља 31.

Израелска офанзива

Израелски командоси ушли су у Појас Газе, где су покренули копнену операцију, прву откако је започета офанзива против Хамаса. У операцији су рањена четири израелска војника, потврдио је портпарол израелске војске, јавиле су агенције, преноси Данас под насловом “Израелски командоси ушли у Појас Газе”.

Један од највећих редитеља „новог Холивуда“

Замерио сам се људима у толикој мери да ме чуди што сам још увек у овом послу. Никада нисам играо по правилима и то на своју штету. Био сам грубијан који не размишља разборито, протраћио сам већину талента који ми је бог дао. Љубав и пријатељство других третирао сам као Баскијатове радове и Принчеву музику, коју су ми својевремено ти млади људи дали на поклон, а ја их бацио у смеће. Они су после постали и цењени и славни - написао је у својој мемоарској књизи, а део тог испричао и у Карловим Варима – Вилијам Фридкин (1935, у породици украјинских досељеника у САД), један од највећих редитеља „новог Холивуда“.

Аутору култних филмова „Француска веза“ (снимљен 1971, освојио пет Оскара), „Истеривач ђавола“ (1973), „Глуварење“ (1980) и „Убица Џо“ (2011), председник фестивала Јиржи Бартошка уручио је Кристални глобус за животно дело, а Фридкин је публици приредио изненађење приказавши рестурирану копију обновљене верзије филма „Чаробњак“ (1977), који га је својевремено коштао каријере... пише у интервјуу са Фридкином који Политика објављује под насловом “Истеривач свих животних веза”

Разочарење у таблоиду због изостанка бакшиша

Информер објављује најаву “Ђоковићи се баш обрукали” и наслов “Стипсе, Новак и Јелена нису оставили конобарима ни динар бакшиша”. У овом таблоиду пише како је породица Ђоковић за свадбу потрошила чак милион евра а особље остало разочарано јер је три дана радило само за редовне дневнице. 

                            

Рио де Жанеиро, 13.07.2014 - фудбалска репрезентација Немачке постала је првак света, победом у финалу Мундијала у Бразилу над селекцијом Аргентине у продужецима резолтатом 1:0 (0:0)

Немци прваци света у фудбалу

Голом у 113. минуту "панцери" победили Аргентину и четврти пут у историји постали прваци света. Екипа Јоакима Лева постала прва европска селекција која је освојила титулу у Јужној Америци, објављују Новости под насловом “Геце донео Немцима светску титулу после 24 године!”

“Немачка шампион света, Геце у другом продужетку завио Аргентину у црно”, наслов је у Блицу.

 

www.balkanmagazin.net