FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Лазар Крстић саопштио је да је дао оставку на место министра финансија у Влади Србије. Крстић је, после седнице Владе на којој су усвојена прва два реформска закона, о раду и о пензијском и социјалном осигурању, саопштио да се о оставци договорио с премијером, а свој одлазак објаснио је чињеницом да премијер и министар финансија морају имати исти став о томе шта треба урадити и у којим роковима.

Он је рекао да се залагао за готово немогућ програм у нашим условима, укључујући смањење плата и пензија, запослених и тржишну цену струје.

"Премијер је мека срца", рекао је Крстић и додао да Александар Вучић најбоље разуме шта је могуће урадити у овом тренутку.

"Тражио сам да се спроведе тежак програм, незамислив за наше услове, а само неке од њих су смањење пензија од 20 одсто миниму, смањање плате у јавном сектору од најмање 15 одсто, отпуштање у наредне две године 160.000 људи и оно што сада мора да се деси после поплава је повећање струје од 30 одсто", рекао је Крстић.

"Поред структурних реформи, које нису само закони и њихова примена, потребно је и енергично решавње питања предузећа у реструктурирању, што повлачи питање и Србијагаса и то са прогресивним роковима што би значило, ако се не пронађе партенер, да влада преузима судбину запслених", додао је.

Он је додао да је влада усвојила измене закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању, што су први истински реформски закони усвојени у последњих осам или девет година.

Крстић је на конференицји за новинаре у влади рекао да је то велика ствар за Србију, за побољшање стања у јавним финансијама,али и сигнал потенцијалним ивнеститорима да је Србија озбиљна у спровођењу реформи које нису лаке.
"Људи у овој соби нису криви за тешку ситуацију, али запао нам је тежак задатак да се са тим суочимо. Постао сам минстар пре 10 месеци, преузео одговорнот и част ми је да у томе учествујем. Успели смо да народу Србије коначно и први пут представимо ствари какве јесу, то није био случај све до октобра прошле године", рекао је Крстиц.

Према његовим речима, то је велика ствар и захвала је премиејру Александру Вучићу као премиејру, а претходно првом потпредседнику владешто му је омогућио да са својим тимом ово и учини.

Као резултат тога и најављених реформи наша цена задужвиања је на историсјком мнимуму када је реч о трговими обвезницама на међународном нивоу, рекао је он.

Крстић је додао да је пут пред нама тежак и истинито болан.

Крстићева оставка без расправе у парламенту


Оставку Лазара Крстића ће, сходно Закону о влади, скупштина констатовати без расправе, а министар може, уколико то жели, да је образложи.

Закон о влади каже да министар оставку упућује председнику владе, коју премијер прослеђује председнику Народне скупштине.

Скупштина на првој наредној седници без расправе прима к знању да је министар поднео оставку и тиме му престаје мандат.

Како је Тањугу раније речно у кабинету председнице скупштине, седница може да се очекује у уторак.

Када је реч о овлашћењима министра који је поднео оставку, у Закону о влади се наводи да је он дужан да обавља текуће послове док му не престане мандат.

Овлашћења министра коме је престао мандат врши члан владе кога премијер овласти, а како је рекао Александар Вучић, ту функцију ће обављати министар привреде Душан Вујовић.

Председник владе дужан је да предложи Народној скупштини избор новог министра у року од 15 дана од престанка мандата претходног министра, а нови министар је изабран већином гласова од укупног броја народних посланика.


www.tanjug.rs