FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
(четвртак, 3. јул, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи)

Берлин, 02.07.2014 - министри иностраних послова Француске, Немачке, Украјине и Русије на састанку у Берлину, поводом актуелне ситуације у Украјини: Лаурент Фабиус, Павло Климкин, Франк-Wалтер Стеинмеиер, Сергеy Лавров

 

 

У БИА јуче нису желели да коментаришу наводе о НСА, као ни да кажу имају ли сазнања о томе да ли је НСА од 2010, када је добијена дозвола за прикупљање поверљивих података, прислушкивала у Србији. Влада Србије и руски холдинг Јунајтед груп, близак властима у Русији, договорили су се о продаји 100 одсто капитала Железаре Смедерево највероватније за један долар. Горан Јешић, смењени члан Покрајинске Владе и потпредседник Демократске странке каже да је смењен како би Пајтићеви следбеници сарађивали са Тадићевом НДС. Директор београдског аеродрома "Никола Тесла" проф. др Велимир Радосављевић (56) ухапшен је у среду због сумње да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица и на тај начин оштетио ово предузеће за приближно 1,8 милиона евра. Полицијска истрага о трошењу новца за лечење Тијане Огнајновић, према првим траговима указује да су њене родитеље Небојшу и Јелену уцењивали зеленаши код којих су се задужили у покушају да спасу ћеркин живот.

“Реорганизовати Телеком због прислушкивања”

О информацијама да је комуникација државног врха Србије у сфери интересовања Америчке националне агенције за безбедност (НСА) није се расправљало на седницама Коштуничине, Цветковићеве и Дачићеве владе, сазнаје Данас. Према речима саговорника овог листа, никаквих индиција од 2004, када је Коштуничина ДСС формирала владу, па до Дачићеве владе 2012, да је нарушена поверљивост разговора људи на челним функцијама државних институција није било. Они наводе да информација да је Србија на списку земаља које НСА може да, у складу са америчким законодавством, легално прислушкује „не би смела никога да изненади”. За председника скупштинског одбора за безбедност Момира Стојановића (СНС) кључно питање код разговора о поверљивости информација мора да буде приватизација Телекома.

Област безбедности информација је као и свака друга и подлеже законима тржишта. Ко има више пара, има и бољу опрему и самим тим је у предности. Оно што ми морамо да урадимо како бисмо се заштитили јесте да пре него што продамо Телеком и са њим податке с ким и колико разговарамо, морамо да реорганизујемо ту компанију. У оквиру ње мора да се оформи део у коме ће ти осетљиви подаци бити издвојени и под контролом државе. Тек тад можемо да разговарамо о приватизацији”, истиче Стојановић.

У БИА јуче нису желели да коментаришу наводе о НСА, као ни да кажу имају ли сазнања о томе да ли је НСА од 2010, када је добијена дозвола за прикупљање поверљивих података, прислушкивала у Србији. Саговорник Блица из Војнобезбедносне агенције, међутим, каже за да је Србија интересантна за НСА највише када је реч о могућем деловању група повезаних са радикалним исламистима. Први потпредседник владе Ивица Дачић изјавио је да прислушкивање које спроводи Америчка националне агенције за безбедност (НСА) није добра пракса и да је изазвала неповерење међу државама, али да је Србија немоћна да било шта промени.

"То није добра пракса и ја сам против тога, али ми смо немоћни да било шта променимо... То је тема која је изазвала велико неповрење међу државама у свету", поручио је Дачић.

Јешић за смену чуо на плажи

Горан Јешић, смењени члан Покрајинске Владе и потпредседник Демократске странке каже за Политику да је смењен како би Пајтићеви следбеници сарађивали са Тадићевом Новом демократском странком. Он каже да га чуди како су страначки саборци пожурили да га смене. Вест је чуо на плажи. “Пајтић се определио за Драгослава Петровића чија је кадровска политика упропастила ДС и донела јој пораз у Војводини” – каже Јешић.

Руски купују Железару Смедерево за један долар

Компанија блиска администрацији председника Русије Владимира Путина постаће власник Железаре у Смедереву највероватније за један долар, за колико је Влада Србије купила ову комапнију од УС Стеел, пише Блиц. За две године из буџета у Железару је уложено висе од 200 милиона долара.

Влада Србије и руски холдинг Јунајтед груп, близак властима у Русији, договорили су се о продаји 100 одсто капитала Железаре Смедерево највероватније за један долар, наводе Новости. "Железара је у дуговима и великим проблемима. Циљ Владе је да сачува радна места за 5.000 запослених, па ће Руси компанију највероватније преузети за један долар. То је и цена за коју је Влада Србије купила Железару од Ју-ес стила", рекао је извор. Влада би, према том извору, преговоре о продаји Железаре "финиширала" почетком следеће недеље. Тада ће премијер Александар Вучић отпутовати у Москву, где ће се састати са председником и премијером Русије Владимиром Путином и Дмитријем Медведевим. Председници из Јунајтед групе Гор Чудополов и Игор Шамис у среду су се са министром привреде Душаном Вујовићем договорили преузимање сто одсто капитала Железаре. Представници Јунајтед групе нису скоро били у Смедереву и већ су Железару последњи пут посетили пре две године, када су њихови консултанти урадили детаљну анализу пословања, и подсетио да се Јунајтед група 2012. године пријавила на тендер за Железару.

Изневерени српски цариници

Када је 2008. године власт у Приштини прогласила независност Косова, 36 Срба који су радили као цариници косовске службе на прелазима Брњак и Јариње, дали су отказ на позив Владе Србије. Они су изневерени јер чекају посао и примају загарантовани минимилац. “Осећамо се као одбачени инвентор а не радници Управе царина” – кажу они за Политику. Објашњавају да су се обраћали српским државним рганима али нико није хтео да их прими.

Удовички: Закон о раду изгласан на изборима

Јавне расправе су важан механизам укључивања оних који су заинтересовани и на које ће неки пропис да делује из два разлога - како би се обухватила њихова политичка воља, а да би и техничка решења добила проверу оних који ће их примењивати. Не ваља да се не поштује процедура, али у случају новог закона о раду је реч о садржају о ком друштво одлучује управо онако како се сада ради, истиче за Данас Кори Удовички, потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе, одговарајући на питање зашто неће бити организована јавна расправа о новом закону о раду. “Међутим, суштински, о новинама као што су оне које доноси Закон о раду одлучује се управо кроз изборе, на којима је већина грађана гласала за реформе, знајући да то подразумева стварање услова за раст запошљавања и кроз преговоре на нивоу Социјално-економског савета, на коме, на крају, не мора да дође до потпуне сагласности, јер Влада и Скупштина доносе коначну одлуку”.

Ухапшен директор аеродрома

Директор београдског аеродрома "Никола Тесла" проф. др Велимир Радосављевић (56) ухапшен је у среду због сумње да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица и на тај начин оштетио ово предузеће за приближно 1,8 милиона евра! Полицијском истрагом је утврђено да је Радосављевић самостално водио преговоре са представницима мађарске нискотарифне авио-компаније "Виз ер" и мимо процедуре им одобрио попуст од 20 одсто на путничку таксу. Њему је одређено задржавање до 48 сати, након чега ће бити саслушан пред тужилаштвом, пишу Новости. Према информацијама МУП, Радосављевић је 29. јануара 2010. године закључио Меморандум о разумевању са "Виз ером". Тако је овој компанији омогућено коришћење аеродромских услуга испод цене, укључујући и попуст од 20 одсто на путничку таксу. Осумњичени је, наводе у полицији, тако омогућио стицање имовинске користи компанији "Виз ер" у износу од 207.433.508,92 динара. За толико је и оштећено Привредно друштво Аеродром "Никола Тесла" а. д. Београд. "Новости" су још јануара ове године писале о спорним попустима мађарској нискотарифној авио-компанији.

Бег са Мегатренда на државне факултете?

На државним факултетима и високим школама струковних студија јуче је почео први уписни рок, а незванични подаци са првога дана предаје докумената говоре да управе задовољно трљају руке, јер су забележене веће гужве него лане, упркос бројчано мањој генерацији средњошколаца. На факултетима нису желели да коментаришу утисак да је томе допринела и недавна велика академска афера „Мегатренд” и да су матуранти можда „преселили” своја интересовања са приватних на државне факултете, нарочито оне који школују менаџере. У Београду је уписна квота већ пробијена на Факултету безбедности, традиционално је популаран и Филозофски факултет, то јест психологија, док је апсолутни хит међу младима – Факултет организационих наука, пише Политика. Највећа конкуренција, традиционално, биће на Академији уметности, где је већ више од два кандидата на један индекс (188 места, 457 пријављених).

Три верзије компромиса са синдикатима

Шефови репрезентативних синдиката су се међусобно распитивали о судбини састанка који је поводом спорних решења из Закона о раду требало јуче да се одржи уз учешће Расима Љајића, министра трговине и Николе Селаковића, министра правде, али из Владе очекиваног и у уторак најављеног позива није било. Како Данас сазнаје, представници Владе су припремали три верзије компромисног решења за институт проширеног дејства колективног уговора, а свака је предвиђала да тај институт у закону остане, али уз значајна ограничења. И под условом да синдикати прихвате сва остала (четири) решења из нацрта измена Закона о раду.

Ко се (не) радује Шешељу

Утисак је да је Војислав Шешељ после 11 година ближи него икада пуштању на слободу чему се нимало не радују његови бивши саборци Александар Вучић и Томислав Николић, пише Политика. Упознавање младих српских десничара са лидером радикала зависиће од судског већа Трибунала и свих његових дискреционих права које може да користи, па и редефинисања услова који се намећу оптуженом. Тај лист се бави и питањем да ли десница жељно ишчекује Шешељев повратак.

Лидер СРС Војислав Шешељ затражио је од Хашког трибунала накнаду штете у износу од 12 милиона евра због, како је навео, неоснованог притвора пошто је у притворског јединици тог суда већ 11 и по година, саопштено је данас из Хага. Шешељ је, у захтеву Трибуналу поднесеном 10. јуна, подсетио да се 24. фебруара 2003. године добровољно предао међународном суду у Хагу и да је од тада у притвору у Схевенингену. Позивајући се на Међународни пакт о грађанским и политичким правима, Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, протокол седам те Конвенције, Римски статут Међународног кривичног суда, он је навео да би било "крајње невероватно да међународни стандарди... не важе или се не примењују у МКСЈ", пишу Новости.

Тијанини родитељи жртве зеленаша?

Полицијска истрага о трошењу новца за лечење Тијане Огнајновић, према првим траговима указује да су њене родитеље Небојшу и Јелену уцењивали зеленаши код којих су се задужили у покушају да спасу ћеркин живот. Постоје основане сумње да су зеленаши организовали акцију прикупљања новца у спрези са једним политичарем, преноси Информер. Радна група МУП-а, која је формирана како би испитала токове новца, сумња да је у акцији прикупљено више од 2,6 милиона евра, како је званично саопштено. Огњановићи су били принуђени да продају све што су имали, чак и стан у ком су живели, због изузетно високих трошкова лечења. Кад више нису имали одакле да црпе новац, почели су да се задужују код зеленаша – каже овај извор. Такође, истиче се да постоје реалне сумње да је политичар који је доведен у везу са зеленашима, покушао да заташка прву истрагу која је била покренута, о новцу који је био прикупљен за малу Тијану.

Албанке спасле Буђево

Село Буђево деценијама је било без дечјег плача, без перспективе и без шанси да се неко од овдашњих момака ожени. Доласком неколико Албанки изродило се десеторо деце. Пештерска села живе нови живот, о сеоби више нико не размишља, села сада имају перспективу… Слично је у Срчеву, Вишњици, Штављу и многим другим селима“, каже за Новости Момир Ковачевић, председник подружнице Удружења „Стара Рашка“ из Сјенице. Албанке су већ изродиле преко стотину малишана, а српско-албанских бракова има и у околини Рашке, на Копаонику, у Новој Вароши, Прибоју, Буковици код Рожаја. Удружење помаже при доласку Албанки и њиховом уклапању у овдашњи живот. Већ после првог сусрета често пада договор о склапању брака, каже Ковачевић. 

Ђоковић са Димитровим за финале

Намучио се Новак Ђоковић да се би се пласирао у полуфинале Вимблдона, али је спречио још једно изненађење у низу на лондонском гренд слему и савладао је у пет сетова Хрвата Марина Чилића после нешто мање три и по сата игре - 6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2. Да би одбранио бодове од прошле године први носилац у Лондону мораће да савлада у полуфиналу Григора Димитрова и тако настави поход ка повратку на прво место где ће бити само уколико освоји титулу на овогодишњем Вимблдону, пише Данас.

Роџер Федерер је девети пут у вимблдонском полуфиналу, што - по традицији – значи и да је у финалу. Јер, Швајцарац никада није застао на овој препреци. Осам пута се пласирао у меч за титулу, изгубивши само једном – 2008. против Надала. Федерер је у потери за осмом рекордном титулом (Сампрас има такође седам), јуче савладао земљкака Станисласа Вавринку са 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 6:4. Шампион Аустралијског опена је током меча тражио помоћ лекара због проблема са стомаком, пише Политика.

Драгољуб Петровић

www.balkanmagazin.net