FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

                              

Док су неке раније генарције стрес, нервозу и анксиозност најчешће лечиле чашицом доброг разговора и оном старом “све ће бити у реду”, изгледа да данашњи проблеми не могу да се реше том терапијом. У Србији свакодневно лекове за смирење користи чак 100.000 особа, тврде београдски медији.

Према Националном истраживању о стиловима живота становништва Србије Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“ у проткелих годину дана седативе и хипнотике користило чак 22,4 одсто испитаника, пише “Телеграф“.

Др Биљана Килибарда, шеф Одељења за мониторинг и превенцију злоупотребе психоактивних супстанци Института “Батут“, при презентовању истраживања истакла је да су жене чећи корисници ових лекова.

“Седативе и хипнотике много чешће свакодневно користе жене него мушкарци, и то 13,9 одсто мушкараца и 30,9 одсто жена. Такође, ове лекове чешће користе старије особе“, истакла је др Килибарда.

У прилог овом податку иде и чињеница да је током 2012. године на рецепт издато 6.932.840 кутија лекова за смирење. Статистички гледано то је између 20 и 30 таблета по особи. У анксиолитике које наши грађани пију спадају: “бромазепам“, “дијазепам“, “лоразепам“, “ксалол“, “седабенз“, “заксол“.

Пропис који је ступио на снагу 2011. године, а који каже да изабрани лекар анксиолитике може да издаје најдуже три месеца, а после мора да упутити пацијента код психијатра уродио је плодом, а на то указује податак да је 2011. године на рецепт издато чак 9.437.778 кутија ових лекова.

Да није у питању само то што су се појединици навикли на одређене лекове говори и чињеница да је од почетка године на боловање због депресије отишло чак 1.188 људи, док је током целе прошле године због ове бољке са посла одсуствовало чак 4.880 особа.

www.srbijadanas.net