FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

СИНОС: Закон о раду од Србије прави земљу сиромаштва

БЕОГРАД –Синдикат новинара Србије придружује се колегама из других синдиката у ставу да је предложени Закон о раду антираднички и да ће његовим доследним спровођењем од Србије бити направљена земља сиромаштва и најгрубље експлоатације и дискриминације радника.

Предложеним законом, како Синдикат новинара Србије оцењује, брани се искључиво интерес послодаваца што је и разлог да се документ усвоји по хитном поступку.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) наводи да је реч о једном од најважнијих системских закона који се односи на запослене, те да су изостанком јавне расправе прекршени Закон о државној управи и Пословник о раду Владе Србије.

Синдикат новинара Србије посбно упозорава да би, према најавама власти, у Скупштину Србије ускоро требало да стигне и сет медијских закона, писан под притиском моћног лобија који окупља представнике крупног капитала, политике и дела „медијске елите”.

„Захтевамо да се предложени закони врате у јавну расправу. У супротном, придружићемо се протесту који је најавлила Конфедерација слободних синдиката”, наводи Синдикат.

Припрему ових закона, како наводи Синдикат, обележила је серија недемократских, дискриминаторских и скандалозних потеза о чему је Синдикат новинара Србије доследно обаветавао Владу Србије, Европску комисију, ОЕБС, Светску и Европску федерацију новинара и јавност.

Синдикат новинара подсећамо да предложени медијски закони предвиђају да се држава одмах повуче из медија.

У саопштењу се такође додаје да се СИНОС оштро противи томе с обзиром на катастрофалне последице досадашњих приватизација.

„У приватним медијима Србије не постоје синдикати, нема социјалног дијалога ни колективних уговора. Доследном применом предложеног закона о раду и сета медијских закона тек зачети синдикализам у медијима биће затрт а уплашени, ућуткани, осиромашени и радно право незаштићени новинари биће подложни цензури и још виш, аутоцензури”, оцењује Синдикат.

 

Диковић: Снаге за хитно реаговање најбоље што ВС има

ПАСУЉАНСКЕ ЛИВАДЕ – Начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) генерал Љубиша Диковић, оценио је данас на Војном полигону Пасуљанске ливаде код Ћуприје, да су снаге за хитно реаговање најбоље што ВС има у погледу обучености и командовања. Посматрајући тактичку вежбу са бојним гађањем снага за хитно реаговање ВС, једну од најсложенијих обавезних активности које војска спроводи током године, Диковић је истакао да учесници ове вежбе морају стално радити на унапређењу своје обученсоти.

Диковић је вежбу оценио веома успелом и додао да ће се детаљи анализирати. Вежба је одржана под називом „Гром 2014” а у вежби је учестовало 745 припадника копнене војске, међу којима 123 из Генералштаба, ваздухопловаства и противваздушне одбране, команде за обуку и гарде, пет хеликоптера: газела СА 342 и Ми 8, шест радарских и ракетних система, 11 борбених возила, 80 моторних возила...

 

Поплаве у Бугарској однеле 14 живота

СОФИЈА – Најмање 14 особа је погинуло, међу којима двоје деце, у поплавама које су погодиле североисточне делове Бугарске, јавили су данас бугарски медији.

У каналу испод Аспаруховског моста у Варни синоћ је пронађено тело још једне жртве, чиме се број настрадалих у том лучком граду повећао на 11. У питању је женска особа чији идентитет још није утврђен.

У Варни је у поплавама погинуло и двоје деце, навела је бугарска новинаска агенција Новините. Још три особе изгубиле су живот у Добричу.

Локални медији преносе и да је око 12.000 туриста евакуисано из хотела у Албени, летовалишта на Црном мору, због ризика од изливања Батовске реке.

Како се наводи, нико од гостију није повређен.

У међувремену укинута је ванредна ситуација у области Велико Тарново, која је проглашена у четвртак због преливања реке Јантре.

Бугарска влада је понедељак, 23. јун влада прогласила даном жалости.

Премијер Бугарске Пламен Орешарски обишао је јуче Варну због поплава које су, како је рекао „огромна трагедија”.

Бугарска метеоролошка служба саопштила је да је киша која је пала претходног дана једнака количини која падне за месец дана и упозорила је да се очекује још падавина у наредном периоду.

 

Јакшић кандидовао Самарџића за председника ДСС

БЕОГРАД – Функционер Демократске странке Србије са Косова Марко Јакшић предложио је данас потпредседника Д С С Слободана Самарџића за новог лидера те странке.

Он је изнео тај предлог на данашњој седници Главног одбора, у име Покрајинског одбора Д С С Косова и Метохије.

„Предложио сам га за председника из много разлога. Он се дуго бавио питањем Косова и био је доста успешан као преговарач и министар за КиМ”, рекао је Јакшић агенцији Бета.

Према његовим речима, Самарџић је одговорио да ће размислити о предлогу, али и да се таква понуда не одбија, посебно зато што долази од Срба са Косова.

Јакшић је казао да ће контактирати и друге одборе ради обезбеђивања подршке Самарџићевој кандидатури, али је изразио сигурност да неће бити потребно „велико лобирање”.

Он је оценио да Д С С мора имати „чврсту личност као што је Самарџић на челу, да не би доживела судбину Српског покрета обнове и неких других странака”. 

 

Русија проверава борбену готовост

Москва – Руски председник и врховни командант оружаних снага Владимир Путин наредио је  да оружане снаге у централном делу Русије буду „у стању максималне приправности”, јавиле су агенције.

Руски лидер одлучио је да се одржи изненадна комплексна провера борбене готовости читавог састава Централног војног округа, саопштио је министар одбране Сергеј Шојгу, који је прецизирао да ће провера бити спроведена од 21. до 28. јуна.

Руски министар одбране додао је да ће током провере 98. ваздушно- десантна дивизија бити пребачена из Иванова у Чељабинску област на удаљености 1.500 километара, где ће бити изведен ваздушни десант на полигону Чебаркул, пренела је РИА Новости.

Према речима министра, председник је поставио задатак да се у току првих 24 сата провере временски нормативи и способност војске. У провери ће учествовати више од 65.000 војника и око 5.500 комада оружја и технике, више од 180 авиона и око 60 хеликоптера, пренео је Итар-Тас.

Агенције