FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

У овом тренутку, велики део глобалне трговине одвија се у доларима, док се 60% свих девизних резерви чува у овој валути. То Сједињеним Државама даје огромну предност, али због вишедеценијских погрешних одлука, ова предност почиње да се осипа.

Гласине о „де-доларизацији" круже већ неколико година, али у последње време Евроазијска анти-долар орјентација поприма све јаснији облик, убрзана скорашњим догађајима и спољном политиком САД у Украјини, која је довела до бржег приближавања Русије Кини.

Недавно су генерални менаџери три руске банке изјавили да ће убудуће први приоритет руским компанијама бити заобилажење америчког долара у међународним трансакцијама, што је знак да Русија окреће леђа Западу, а лице Азији. Генерални менаџер Дојче банке (Deutsche bank) у Русији, изјавио је:“Последњих неколико недеља на тржишту се осећа повећан интерес великих руских команија за коришћење банкарских понуда у кинеским јуанима и другим азијским валутама, као и за отварање рачуна у азијским државама.“ Подстицај томе даје и договор руске државне банке ВТБ и Кинеске банке о размени у домаћим валутама. Такође, Алексеј Милер, генерални директор руског Гаспрома, који снабдева Европу са 30 процената природног гаса,  најавио је да би та компанија могла да промени „девет од 10“ уговора за плаћање од долара у евро, са крајњим циљем превођења на рубље и јуане.

Русија није једина земља која жели „де-доларизацију“. Кинези сада убрзавају свој дугорочни план свргавања долара. Важно је напоменути да Кина тренутно поседује 1,3 трилиона долара америчког дуга и да проблем тог дуга полако постаје једно од важнијих политичких питања у држави. Са друге стране, Кина је највећи произвођач злата у свету, а такође и велики увозник овог драгоценог метала. И уместо да успорава, Кина уствари убрзава своју „златну куповину“. Многи су уверени да Кина планира да подржи јуан златом и покуша да га учини алтернативом долару.

Агресивна политика Вашингтона у последњих неколико година, убрзала је државе попут Русије и Кине да брзо делују како би заштитиле своје интересе. Такође, финасијска криза из 2008.године стоји као подсетник да неолиберални свет који је створила Америка није стабилан и није користан за глобални економски систем. Иако је „де-доларизација“ још увек на почетку, процес је почео и мало је вероватно да ће се зауставити.  

Global Economy / Alexander Clackson

 

Alexander Clackson је оснивач политичке и истраживачке организације Глобални Политички Увид (Global Political Insight). Магистрирао је међународне односе. Ради као политички консултант.