FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

БЕОГРАД - Потпредседница владе Зорана Михајловић, поводом одлуке Бугарске да на захтев Европске комисије суспендује радове на изградњи гасовода Јужни ток, изјавила да ће Србија морати да одложи почетак градње тог гасовода.

"Бугарска је чвориште, па самим тим, док се не окончају разговори Бугарске са Бриселом и Европске уније са Русијом, и ми стојимо. Или док Русија не промени руту. Али свакако, резултат и једног и другог сценарија значи одлагање радова у нашој земљи", рекла је Михајловићева за данашњи Блиц.

И министар рударства и енергетике Александар Антић наглашава да будућност пројекта зависи, пре свега, од договора Европске комисије са земљама чланицама ЕУ и Русијом.

"Јужни ток је за нас важан и као развојни и као енергетски прјекат, али је јасно да је Србија само једна од држава кроз коју гасовод треба да прође, а да смо, притом, једина држава у овом пројекту, осим Русије, која није чланица ЕУ", рекао је Антић.

Бугарска је обуставила радове на пројекту Јужни ток, саопштио је у недељу бугарски премијер Пламен Орешарски, након сусрета са групом америчких сенатора.

"Примили смо захтев од Европске комисије (ЕК), након чега сам маложио суспендовање радова. Даље активности ће бити јасније након додатних консултација с Бриселом" изјавио је Орешарски, а преноси Итар-Тас.

ЕУ је у среду затражила од Бугарске да обустави реализацију Јужног тока. Представница ЕК за енергетику, Сабина Бергер, навела је том приликом два правна разлога за такав корак. Један је захтев ЕК за усаглашавање билатералних владиних споразума за изградњу Јужног тока са нормама Трећег енергетског пакета.

Поред тога, Брисел је осумњичио Бугарску за нарушавање европских правила приликом расписивање тендера за изградњу инфраструктурних пројеката и давања привилегија руским и бугарским компанијама.

Танјуг