FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

месо

Русија је забранила увоз свињског меса из Европске уније и САД због болести животиња. Увоз је забрањен на годину дана, а разматра се продужење на пет година. За домаћу пољопривреду отварају се нове могућности, јер би извоз свињског меса из Србије у Русију могао знатно да се увећа.

 

Русији је потребно око седам милиона свиња годишње, просечне тежине од по 80 килограма. За килограм свињског меса плаћају 2,4 евра. Међутим, наши капацитети сада су веома мали, јер само шест кланица има дозволу за извоз свињског меса у Русију.

"Годишње потребе Русије - њихова квота је 560.000 тона свињског меса, што је невероватна количина. Мислим да Србија бар 10 одсто у овом моменту може да извезе и да задовољи потребе. Ми морамо да се организујемо и да нашу пољопривреду убацимо у пету брзину", каже Маја Тимотијевић, државни секретар Министарства пољопривреде.

Извоз свињског меса у Русију требало би да активира и друге пољопривредне гране.

"Прво запошљавамо велики број наших сељака, пољопривредних произвођача. Друго, пунимо наше фарме и треће остварујемо много већу запосленост наших кланица. И оно што је најважније остварујемо знатан девизни прилив. Не извозимо меркантилни кукуруз који има много мању вредност него свињско месо", каже Драго Цвијановић, директор Института за економику пољопривреде.

Ипак, није све тако једноставно.

"Оно што нам тренутно отежава јесте то што ти контејнери не могу да иду транзитом кроз Европску унију, јер нам то Европска унија забрањује, него морају да иду ка Луци Бар и путем мора углавном за Санкт Петербург. Отприлике тај пут траје неких 30 дана", каже Александар Ђокић, директор производње Индустрије меса "Котекс" у Сурчину.

Домаће сертификоване кланице могу месечно да испоруче око 5.000 тона свињског меса. Према садашњим ценама, то би био посао вредан око 150 милиона евра годишње, што је око један и по одсто укупног домаћег извоза.

"Тај износ би могао да буде удвостручен уколико би држава Србија издејствовала у Бриселу да се одобри транспорт свињског меса преко територије Европске уније. Та забрана је настала 2010. када се појавила свињска куга, и истиче 2015. године", каже Миливоје Ћосић из компаније "Интеркомерц".

У кланицама у Србији прошле године је заклано милион и седамсто осамдесет хиљада грла. У истом периоду број свиња у тову био је милион и триста шездесет хиљада. Повећањем кланичних капацитета, Србија би могла да унапреди свој извоз и додатно заради.

Извор: РТС