FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

ВЕЋ УПОЗОРЕН ДА МОРА АБДИЦИРАТИ И ИЗАЋИ НА ИЗБОРЕ - АКО ЖЕЛИ ПРАВО ДА ПОЛИТИЧКИ НАСТУПА

 

  

  • Лабуриста Мајк ГЕЈПС: „Монархија треба да се види, али не да се чује“

         У ВЕЛИКОЈ Британији се чују захтеви да се син краљице Елизабете II, наследни принц Чарлс „одрекне престола“ због изјаве о политици председника РФ Владимира Путина, саопштили су британски медији.

         Истакнути политичари Британије, укључујући водеће посланике из редова Лабуристичке партије, сматрају да принц од Велса треба да се одрекне права на круну и да истакне своју кандидатуру на изборима, ако жели да изражава било чије политичке ставове.

         По традицији, за члана британске краљевске породице је недопустиво давање политичких оцена, а Чарлс је Владимира Путина у Халифаксу упоредио са Хитлером.

         Бивши британски амбасадор у РФ (2004-2008. године) сер Тони Брентон истакао је за BBC да „за Руса нема страшније увреде од поређења с Хитлером, који је убио 26 милиона грађана Русије“.

         Вођа десне националистичке Партије независности Уједињеног Краљевства Најџел Фараџ тврди да принц Чарлс није био у праву.

         Фараџ је оптужио ЕУ и NATO за спровођење експанзионистичке политике у Источној Европи.

         Лабуриста Мајк Гејпс, истакао је да је недопустиво да британска монархија крши протокол и додао да „уколико принц од Велса жели да наступа јавно, да говори шта мисли о свим питањима, онда он, нажалост, мора да абдицира и да се кандидује за парламент“.

         „Монархија треба да се види, али не да се чује“ – нагласио је Гејпс.

         Он сматра да је аргумент о слободи говора непримењив на принца Чарлса.

         „Ако сте наследник престола или монарх, важно је пазити шта причате“.

fakti.org