FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Сваког дана под паљбом украјинске армије гину невини људи. На пример, само за један дан, уторак, у Луганску је од прострелних рана и повреда задобијених у оружаним сукобима, погинуло троје и рањено 10 цивила. А у току непрекидног гађања градова у истом дану оштећено је око 20 кућа. И таква ситуација није само у Луганску, већ и у другим непокореним градовима.

Говори представник центра за координацију "Новарусија" Дмитриј Дзиговбродски.

Украјини су потребе само територије, само Доњецк и Луганск, где може да се врши експлоатација гаса из шркиљаца и других руда. Али људи за Кијев нису вредност. Зато украјинска армија тако жестоко бомбардује стамбене квартале, школе, болнице. Нико неће све то обнављати. Како би се обновило, потребан је велики новац. Овај новац Кијев нема. Зато Порошенко отворено говори о смањењу социјалних издвајања, дечијих додатака, издвајања за науку. Уместо тога новац ће отићи на рат. Од Украјине сада праве милитаристичку нацистичку државу, како би створили пред руским вратима кризно жариште, агресора који ће надаље циљано деловати против Русије.

Ствар је стигла до опасности од епидемије. Између осталог, реч је о Донбасу. То су проузроковала уништавања објеката комуналне инфраструктуре у току бојевих дејстава и висока температура која доприноси развоју опасних бактерија.

Људи масовно напуштају насељена места. При томе они не добијају никакву помоћ од кијевских власти, које носе пуну одговорност за хуманитарну катастрофу.

Избеглицама је потребан стални смештај и доступ социјалним услугама. Али ако се нека помоћ и даје, она потиче од волонтера, чије снаге и ресурси нису безгранични. Кијев се потпуно дистанцирао од проблема, позивајући се на кризу. Али то, сматрају правобраниоци, не може да буде оправдање. Украјинска влада треба хитно да активизира напоре у циљу пружања избеглицама станова, социјалних услуга и друге помоћи. Она такође треба да пружи становништву информације о евакуацији из региона где траје насиље. Треба, али не чини, и по свему судећи, не планира да чини, сматра Дмитриј Дзиговбродски.

Људи из Донбаса не могу да нађу посао. Њихова деца, која ове године треба да крену на факултете не могу тамо да се упишу. Зато што је Кијев прећутно наредио да се не даје посао и да се не допушта упис на факултете других региона Украјине онима који су из Доњецка и Луганска.

Поред тога, после проглашења делимичне мобилизације све избеглице мушког пола, војни обвезници (а то је сада практично до 60 година) биће принудно записани у украјинску армију.

Судбина избеглица са југоистока Украјине била би сасвим жалосна да нема суседне Русије. Она предузима максимум напора како би примила ове несрећне људе који масовно настављају да прелазе руско-украјинску границу. Привремени азил и статус избеглице у русији тражило је већ неколико десетина хиљада Украјинаца. За разлику од Украјине, Русији су они потребни.

Москва је већ издвојила за помоћ украјинским избеглицама 112 милиона рубаља. И ако буде потребно, издвојиће још. Ипак новцем пожар рата не може да се угаси. Како би се заусавила хуманитарна катастрофа, Кијев треба да прекине специјалну операцију на истоку земље. Само на тај начин може да се осигура поштовање бар основног права на живот за многе хиљаде својих суграђана.

 

Глас Русије / Сергеј Дуз