FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

ПОЗНАТИ АМЕРИЧКИ ЕКОНОМИСТА И ПУБЛИЦИСТА ТВРДИ ДА ВАШИНГТОН САНКЦИЈАМА РАЗАРА УТИЦАЈ САД У СВЕТУ

„Русији није потребан Запад, а Европи је потребна Русија. Избор Русије треба да буде – придржавање својих интереса и чекање. Чекање да они привуку Европу“

 Пол Крег Робертс

         НАСТОЈЕЋИ да Русију изолују помоћу санкција, Сједињене Државе да делују против сопствених интереса – оценио је амерички економиста и публициста Пол Крејг Робертс.

         Вашингтон санкцијама, по његовом мишљењу, разара сопствени утицај у свету. Да све буде још горе, санкције као инструмент притиска доприносе одустајању од долара, а управо доларски систем као планетарни и јесте основа америчке моћи.

         Неке земље, указао је Крејг Робертс, већ одустају од долара и закључују међусобне споразуме и уговоре о трговини у својим националним валутама.

         Амерички економиста је за пример навео изјаву шефа Банке Француске, Кристијана Нојера, да је потребна дедоларизација. А Нојер се огласио након што су Американци банку BNP Paribas казнили са милијардама долаза за кршење санкција које су САД увеле низу земаља.

         Крејг Робертс процењује да санкције САД нису у стању да утичу на руске компаније јер оне увек могу добити кредите у Кини, Француској и Немачкој. Посебно је указао да су против санкција већ устале највеће бизнис-асоцијације САД: Национална асојација индустријалаца и Трговинска комора.

         Русија, због свега, уопште не треба да тежи да буде део западног света јер та тежња Москве иде само на руку Вашингтону – оценио је Крејг Робертс и додао:

         „Русији није потребан Запад, а Европи је потребна Русија. Избор Русије треба да буде – придржавање својих интереса и чекање. Чекање да они привуку Европу“.

Извор: Факти