FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

ПРОЦЕС РАЗЛАГАЊА УКРАЈИНСКЕ ПОЛИТИЧКЕ НАЦИЈЕ ПОЧЕО 2004. А САДА ЈЕ У ТОКУ РАСПАД УКРАЈИНСКЕ ДРЖАВЕ

  • Председник украјинског Центра за системске анализе и предвиђања Ростислав ИШЋЕНКО: Украјинска држава без тесног савеза с Русијом почиње да  губи смисао и контуре. Тамо где су Руси – то је већ Русија; тамо где су неруси – шта год желите: Пољска, Мађарска, Европска унија, али ни тамо неће бити Украјине
  • Утицајни украјински политиколог прогнозира да Порошенко неће више продужавати примирје, у Кијеву неће разумети лидра који је обећао да ће све да подави и згази, викао је да има план Б” и да ће устанике, уколико не пристану на капитулацију, једноставно уништити
  • Уколико буде продужавао примирје у бесконачно, он ће изгубити тло под ногама и једноставно ће да га почисте. Тим пре што се на истоку Украјине догодила мобилизација људи, концентрација снага и технике, па треба или кренути у офанзиву, или ће се људи једноставно разићи

         ОДЛУКА председника Украјине да продужи примирје у зони специјалне војне операције на истоку земље за три дана представља игру мировних иницијатива без правог значаја, сматра председник украјинског Центра за системску анализу и предвиђање Ростислав Ишћенко.

         Он је уверен да се примирје неће више продужавати.

         Порошенко изјављује да он прекида ватру, али ватра не престаје, воде се борбе, преговори се фактички не воде, зато што на њих у име Кијева долазе неки људи који никога не представљају и нису овлашћени ни од кога” — истиче украјински експерт.

         По његовом мишљењу, ставови сукобљених страна тренутно су супротни, а „све док стране не буду раздвојене, може се као досад наставити са гранатирањем и говорити да су то устаници сами себе гађали или да су заправо устаници напали њих”.

         Ишћенко је убеђен да су потези Порошенка више намењени за спољну, међународну употребу.

         „Сви кажу да је потребан мировни процес? Изволите, ево вам мировни процес” — објаснио је он.

         Међутим, у најрањивијем положају налази се управо Порошенко, „зато што он номинално контролише војску Кијева, значи, он је одговоран и за наставак борбених дејстава”, истиче Ишћенко.

         По његовим предвиђањима, Порошенко неће више продужавати примирје, из два разлога.

         „Као прво, у Кијеву неће разумети Порошенка, који је обећао да ће све да подави и згази, викао је да има план „Б” и да ће устанике, уколико не пристану на капитулацију, једноставно уништити.

         Уколико буде продужавао примирје у бесконачно, он ће изгубити тло под ногама и једноставно ће да га почисте” — истиче Ишћенко.

         Као други аргумент експерт наводи да се на истоку Украјине догодила мобилизација људи, концентрација снага и технике, и да се „они не смеју дуго држати у под тим притиском — треба или кренути у офанзиву, или ће се људи једноставно разићи”.

         „И једна и друга страна, с техничке и политичке стране, заинтересоване су за што скорије обнављање борбених дејстава.

         Ако глобални актери у року од два-три дана не пронађу компромисно решење, борбена дејства ће се наставити — сматра Ишћенко.      

         - Фаза стварања пријатељске према Русији, али независне, украјинске државе већ је завршена, и више не постоје никакве претпоставке за даље постојање државе Украјине”.         

          „Украјинска држава без тесног савеза с Русијом почиње да  губи смисао и контуре” – истиче политиколог.

         - Тамо где су Руси – то је већ Русија; тамо где су неруси – шта год желите: Пољска, Мађарска, Европска унија, али ни тамо неће бити Украјине”.

         Ишћенко је убеђен: вододелница је пређена 2004. године, када је на власт дошао Виктор Јушченко са снажним акцентом на то да ће власт градити галицијску Украјину.

         Тада је почео сукоб руске и галицијске стране.

         „Једни су кроз малорускост почели да се приближавају рускости, а други су кроз украјинство почели да се приближавају галицизму” – сматра стручњак.

         Сада ће, у условима грађанског рата, бити немогуће остати између, уозорава Ишћенко.

         Међутим, главни проблем је у томе, истиче он, што у Украјини још увек нису до краја јасно дефинисане групе Руса и Галицијаца, у земљи, а нарочито у њеним централним деловима још увек постоји „прелазно украјинство”, које управо и не дозвољава да се направи коначна вододелница.

          „Ми се тренутно налазимо на средини процеса који је започет 2004. године разлагањем украјинске политичке нације”.

         Тај процес је тренутно прешао у фазу распада украјинске државе.

         Још се не може тачно рећи како ће изгледати постукрајински свет, али је очигледно да ће он постојати” - истиче Ишћенко.

         Утицајни политиколог додаје да, заправо, грађани Украјине не одлучују о томе да ли да сачувају независну државу, већ - коме ће да дају свој суверенитет.

         „Чак и људи који се идентификују као истински галицијски Украјинци не желе независну државу, они желе да се интегришу у ЕУ, која је, суштински, много тврђа, централизованија и бирократизованија структура него што је у своје време био Совјетски Савез”- истиче експерт.

         С друге стране, додаје он, становништво које себе сматра Русима жели да реинтегрише у Русију.

         Ростислав Ишћенко је уверен: већ је проливено толико крви да стране у грађанском рату, чак и у случају постизања неког условног мира, тешко могу у будућности да живе једни с другима.

         „Не могу антифашисти и националисти да живе у истој држави.

         Пре или касније то ће пући као ваздушни балон” – сматра политиколог.

         Он је додао да нико није у стању да уложи довољно финансијских,економских, политичких и војних ресурса да би се „вештачки држала на окупу у целости  та ништа мање вештачка украјинска творевина”.

 Извор: Факти