FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Председник Казахстана, Нурсултан Назарбајев, позвао је турског председника, Абдулаха Гула, да се Турска прикључи Евроазијском економском савезу и да званично покрене евроазијске интеграције Турске.

Њих двојица су имали састанак у Турској, у граду Бодруму, те су разговарали на тему прикључења Турске процесу евроазијских интеграција. Они су се срели приликом конференције Турског савета, односно, Савета земаља турског говорног подручја која је одржана 5. и 6. јуна у Бодруму.

Назарбајев је изјавио да Турска треба да се прикључи Евроазијском економском савезу и тако отпочне процес прикључења и других земаља у којима живи турски народ.

Назарбајев је један од најутицајнијих ауторитета у области евроазијских интеграција, а и сам Путин га је назвао „оцем“ актуелног процеса евроазијских интеграција, јер је још током деведесетих година предлагао концепт уједињења евроазијских земаља.

„Евроазијске интеграције многи сматрају својеврсним процесом уједињења турског, односно, исламског и славенског света. Казахстан и Русија су свакако позитивни примери једног таквог јединства. У ком смеру ће ићи евроазијске интеграције није лако предвидети, јер се свет налази у доста хаотичном стању и евроатлантски блок доживљава велики крах, али улазак Турске у евроазијске интеграције је свакако могућ и није то нова идеја.“ – каже за Правду, Вјекослав Церовина, уредник сајта „+Евроазија+Србија+“.

У новембру прошле године, премијер Турске, Реџеп Ердоган, предложио је руском лидеру Владимиру Путину да Турска постане члан „Организације Шангајске сарадње“ која окупља низ азијских земаља, те се евроазијска орјентација Турске сматра веома озбиљном.

Обзиром да Турска већ дуги низ година безуспешно спроводи процес учлањења у Европску Унију, а представља економски веома снажну земљу, сасвим је извесно да ће Турска заиста и отпочети евроазијске интеграције и тиме успоставити једну сасвим нову геополитичку консталацију у Европи и свету.

Евроазијски економски савез су основали Русија, Белорусија и Казахстан.

(Правда)