FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

          

Амерички председник Барак Обама и британски премијер Дејвид Камерон рекли су у Бриселу да Русија има месец дана да испуни њихове услове око Украјине или ће бити суочена с новим санкцијама.

 

Нови став у односима с Русијом Камерон и Обама су изложили на заједничкој конференцији после самита Групе 7 који је организаван тако да на њему не учествује руски председник Владимит Путин због његовог деловања у вези с Украјином.

 

Камерон је рекао да би Путин, да би избегао оштрије санкције, морао да испуни три услова: да призна Петра Порошенка као новог председника Украјине, да заустави прелажење војске преко границе, и да ускрати подршку проруским сепаратистчким групама на истоку Украјине.

"Ако се те ствари не десе, онда ће уследи санкције по секторима", рекао је Камерон.

Он је рекао да ће јул бити кључан у просуђивању да ли је Путин предузео тражене мере, и додао да ће то тражити од руског председника када се с њим данас састане.

Обама је рекао да су лидери Г7 једногласни око ствари које је Камерон изнео.

"Ако Путин предузме кораке, онда ће бити могуће да почнемо да обнављамо поверење између Русије, њених суседа и Европе", рекао је Обама.

Амерички председник је признао да санкције које треба да погоде кључне секторе руске економије, могу да имају велики утицај широм Европе због њених привредних веза с Русијом и додао да не очекује да се све европе државе сагласе с њима.

"Важно је имати увиду осетљива питања појединих земаља и обезбедити да су сви узети у обзир", рекао је Обама.

vesti-online