FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Pipeline

Руска Дума је гласала да опрости од 90 одсто дуга Северне Кореје из совјетске ере.

Прошли петак парламент Русије гласао је да се отпише око 90 одсто дуга Северне Кореје. У исто време Москва настоји да изгради гасовод који би пролазио кроз ту земљу.

Овог викенда Ројтерс је известио да је Руска Дума гласала да се отпише око $10 милијарди долара дуга који дугује Северна Кореја Москви као наследници Совјетског Савеза. Гласање је ратификовало споразум постигнут у септембру 2012, после састанка између тадашњег председника Дмитрија Медведева и ондашњег севернокорејског лидера Ким Џонг Ила у Сибиру у лето 2011.

У то време споразум је први најавио Гардијан, позивајући се на руског министра финансија Сергеја Сторчака. Сторчак је рекао да би Москва опростила "90% дуга и реинвестирала $1 милијарду као део дуга за помоћ плану за развој енергетике, здравства и образовне пројекте у Северној Кореји." Руски стручњаци поздравили су споразум као знак да руководство Северне Кореје покреће економске реформе.

Овај споразум ће оставити Северну Кореју са око $ 1.09 милијарди долара дуга према Русији. Северна Кореја ће исплатити тај износ у шестомесечним ратама а рок за отплату је двадесет година. Сторчак је такође рекао да ће новац који Пјонгјанг исплати бити реинвестиран у Северној Кореји.

Северна Кореја је била јак савезник Совјетског Савеза током Хладног рата, а Русија је опростила дуг других совјетских савезника као на пример Кубански. Међутим, одлука да се опрости дуг Пјонгјанга је највероватније усмерен ка покушају да се убрзају руски планови за изградњу гасовода од острва Сахалин до Јужне Кореје преко севера. Гасовод, који ће такође бити пропраћен железницом, би имао капацитет од 10 милијарди кубних метара гаса годишње. Испоручилац гаса ће бити руско државно предузеће, Гаспром.

Корејски гасовод и пруга су део су стратегије Москве да диверсификује своје енергетско тржиште и пребаци тежиште од Европе ка Азији. Овај дугорочни циљ је стекао нову хитност у светлу руског сукоба са Западом око Украјине и Крима.

План је добио подстицај и од Сеула прошлог викенда када је министарство за уједињење Јужне Кореје послова саопштило у Недељу да је Чои Јеон Хје-у, првом човеку Корејских железница, одобрено путовање у Пјонгјанг. Чои ће водити делегацију Јужне Кореје на састанак Организације за Сарадњу Између Железница. Састанак ће бити одржан у главном граду Северне Кореје и заказан је за Април 24-28. Према писању јужнокорејских медија, кинески и руски званичници ће такође бити на састанку.

Извор: The Diplomat