FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

obama

 

Амерички председник Барак Обама поздравио је "храброст" украјинских бирача који су изашли на биралишта "и поред провокација и насиља".

 

Ови избори, на којима је украјински милијардер Петро Порошенко, према првим проценама, освојио 56 одсто гласова, представљају "додатан важан корак у напорима украјинске владе да уједини земљу", навео је Обама у саопштењу.

 "И поред провокација и насиља, милиони Украјинаца изашли су на бирачка места широм земље, и чак у деловима источне Украјине", навео је Обама, који је у посету Авганистану.

 Он је навео да је украјински народ последњих месеци показао жељу да бира своје лидере без мешања и да живи у демократији у којој могу да одлучују о сопственој будућности ослобођени од насиља и узнемиравања.

"САД се радују сарадњи с новим председником, као и с демократски изабраним парламентом, како би подржале напоре Украјине да спроведе важне политичке и економске реформе", истакао је Обама.

 Он је додао да САД "настављају да подржавају суверенитет и територијални интегритет Украјине", "осуђујући и одбацујући руску окупацију и покушај припајања Крима".

 САД, како је додао Обама, остају посвећене раду са Украјином и осталим партнерима у проналажењу мирног решења сукоба.

  

Вести онлајн