FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Дмитри Медведев

Премијер Русије Дмитриј Медведев је изјавио да власт може да минимализује последице санкција по руску економију. Ово је Медведев рекао за време излагања годишњег извештаја владе у Државној думи.

Он је истакао да руску индустрију, између осталог и одбрамбену, влада неће оставити саму са својим проблемима у случају да на њихов рад могу да утичу санкције Запада. Између осталог, наша одбрамбена идндустрија и безбедност неће пострадати у сваком случају, сматра Дмитриј Медведев.

 

Одбрамбени сектор је увек био наша национална гордост. Последњих година после дугог тешког периода одбрамбена индустрија је стала на ноге и ми нећемо допустити да она ослаби у резултату нечијих непријатељских дејстава. Већ сада Русија не зависи од увоза многих видова војне продукције. Способност наше земље да прави квалитетно војно оружје не изазива ни код кога сумњу. Русија уверено заузима друго место у свету по обиму извоза наоружања. И ми, наравно, намеравамо да ојачамо своје позиције на светском тржишту наоружања.

Дмитриј Медведев је такође дотакао у свом извештају и будућност руске индустрије. Сада многе руске компаније тесно сарађују са западним, зато што је Русији важно да смањи могуће ризике. Дмитриј Медведев је обећао да оне компаније које могу да пострадају од санкција у случају затварања тржишта пласмана или да изгубе због тога кооперацију са западним партнерима, неће остати саме са својим проблемима.

Домаћа индустрија, чије поједине гране зависе од испорука из других земаља, добиће од стране владе неопходну подршку. Наравно, не одбијамо сарадњу са страним предузећима, али бићемо спремни за непријатељске кораке. Тим пре што је последњих година постало јасно да смо у стању и сопственим снагама да модернизујемо руску индустрију, да отварамо савремена високотехнолошка предузећа не само у добро развијеним гранама, већ и у новим за нас секторима.

Дмитриј Медведев је изјавио да је влада спремна да делује у новим условима и да ће учинити све како не би пострадала ни наша економија, ни руски грађани. Премијер је назвао санкције путем који никуда не води. Коментарише директор аналитичког одељења инвестиционе групе Норд-Капитал Владимир Рожанковски.

Санкције имају ограничени утицај на економију. Сада се санкције углавном тичу финансијског сектора. Постоји, наравно, тамо и одређени притисак од стране појединих компанија, али конкретна упутства оне нису добиле.

У свом извештају Дмитриј Медведев је истакао да Русија такође може да „покаже зубе“ у СТО као одговор на санкције. Медведев је такође подвукао да ограничења делатности руског бизниса везана за системе плаћања не треба да остану некажњена.

Извор: Глас Русије