FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Владајуће политичке странке више личе на профитабилне компаније него на непрофитне организације које заступају грађане. Иако политичке организације генерално не зарађују новац, више милиона евра прође кроз њихове рачуне него кроз рачуне успешних привредника. Бићете изненађени када сазнате колико вашег крваво зарађеног новца се слије на рачуне политичких странака!

 

        

Увођењем демократије у Србију (читај: анархије), политичке странке су постале најпрофитаблније организације. Милиони евра пореских обвезника прођу кроз рачун само једне политичке странке која је на власти. Зато ни не чуди податак да се у Србији сокро сваке године оснује неколико политичких партија.

Хајде укратко да анализирамо финансијски извештај владајуће странке у Србији – Српске напредне странке. Да будемо фер према Напредњацима, анализираћемо финансијски извештај и Демократске странке. Свеједно нам је коју “политичку компанију” да анализирамо, свакако су то све наши милиони!

Милионерска Српска напредна странка!

СНС има укупно 12 банковних рачуна. Два за финансирање редовног рада странке и 10 рачуна за финансирање изборне кампање. Интересантно је приметити да је укупно 10 рачуна отворено у банци “Интеса”, а два у Универзал банци. Свима је познато како је та банка завршила.

Свака локална самоуправа финансира редован рад локалних странака као и локалне политичке кампање. Имајући у виду то да СНС има своје канцеларије у око 145 градова и општина широм Србије, примања странке на националном нивоу су знатно већа.

СНС прима државне паре из 148 извора. Када саберемо свих 148 буџетских извора финансирања, долазимо до цифре од 335.432.908,50 динара! То је око 2,9 милиона евра! Само из републичког буџета у 2013. години на име СНС-а пребачено је невероватних 271.695.589,69 динара!

2,9 милиона евра је из лоалних, покрајинских и републичких каса пребачено је СНС-у само за финансирање редовног рада!

Даље, чланови странака често донирају новац својим вољеним странкама. СНС је од донација 2013. године зарадила 18.241.000 динара што је око 176.ооо евра. Тај новац је такође намењен финансирању редовног рада странке. Укупно 969 чланова СНС-а донирало је новац странци.

Интересантно је напоменути да износ појединачне донације не прелази износ од 19.000 динара и то је највиша појединачна донација.

Када саберемо новац од донација и новац добијен од државе добијамо цифру од 353.673.908 динара, што је око 3,06 милиона евра! Подсетимо да је тај новац намењен искључиво за финансирање редовног рада странке. Па шта ли раде за толике паре?!

СНС је прошле године добила две донације од правних лица. Једна донација је била вредна милион динара, а друга 2 милиона динара. Фирма под именом “Лидер-про доо” донарала је 2 милиона динара.

Према подацима АПР-а, та фирма се бави трговином разних горива и у власништву је Славка Поповића. Фирма је 2013. године имала пословни приход од око 819 милиона динара, а нето добитак од око 63 милиона динара. Фирма има само три запослена.

Интересантно је напоменути да је та фирма 2012. године, када је СНС први пут ушла у власт, имала нагли скок нето добитка. Године 2011. пословни приход био је око 360 милиона динара, а 2012. године око 675 милиона динара.

Нето добитак је 2011. године био око 4 милиона динара са четири запослена, а 2012. године око 40 милиона динара са само два запослена! Десет пута већи добитак забележен је исте године када је СНС дошла на власт.

Другу донацију СНС-у од милион динара проследила је фирма под именом “Цетинка доо”.

Та фирма је 2013. године имала два запослена, око 164 милиона динара пословних прихода и само око 3,5 милиона динара нето добитка. Бави се трговином на велико хемијским производима.

На име чланарина, Српска напредна странка у 2013. години зарадила је 1.034.800 динара.

Дакле, компанија “Српска напредне странка” зарадила је прошле године укупно 357.708.708 динара. То је око 3,09 милиона евра!

За организацију прославе петогодишњице величанствене Српске напредне странке, потрошено је 20.950.915 динара! 21 милион динара ВАШИХ пара потрошено је на обичну прославу петог рођендана.

Компанија “Демократска странка” из локалних, покрајинских и републичких каса примила је око 315 милиона динара. Од приватних донација око 100 милиона динара. Од донација правних лица око 160.000 динара. Од чланарине су зарадили око 11 милиона динара. Компанија “ДС” прошле године зарадила је око 426 милиона динара. То је око 3,68 милиона евра!

Разлика између те две најпрофитабилније “компаније” лежи у томе што је ДС имао много више личних донација од СНС-а. Иако су донације СНС-у све ограничене на 19.000 динара, ДС-у је једна особа дониарала чак 200.000 динара. Мора се узети у обзир да је ДС била на власти осам година. Видећемо да ли ће и Српска напредна странка пратити “популарне” финансијске токове након преузимања апсолутне власти.

Динкићева компанија “УРС” није поднела финансијски извештај Агенцији за борбу против корпуције. УРС је иначе познат као највећи трошаџија и највећи дужник међу политичким странкама.

Телепромптер