FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Специјални истражни тим Еулекса дошао је до неспорних доказа за подизање оптужнице против неколико бивших руководилаца Ослободилачке војске Косова због ратних злочина над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима, почињених после јуна 1999. године, али не и за случај трговине људским органима, познат као „жута кућа”.

Како је у Бриселу саопштио главни тужилац Клинт Вилијамсон, биће подигнута једна оптужница али тек кад догодине буде основан суд у Холандији пред којим ће се одржати независно и безбедно суђење. Амерички тужилац тврди да његов тим није нашао доказе да су неки од више од 300 несталих Срба и Рома убијени због трговине људским органима.

Резултати истраге, према речима Вилијамсона, поклапају се са извештајем Дика Мартија, специјалног известиоца Савета Европе из 2011. године. Док нови суд не почне са радом и док не буде подигнута оптужница, сви подаци до којих је дошао специјални истражни тим остаће запечаћени. То значи да се до почетка следеће године, када се очекује почетак рада новог суда за злочине на Косову, неће знати које је злочине над Србима Вилијамсонов тим расветлио и који ће руководиоци ОВК због тога одговарати.

„Одређени припадници ОВК су намерно нападали мањине, убијали их, отимали, било је притварања, сексуалног насиља и скрнављења верских објеката. Резултат је етничко чишћење великог броја Срба са подручја јужно од Ибра са изузетком неколико раштрканих енклава”, казао је Вилијамсон на конференцији којој је присуствовао велики број новинара из читаве Европе као и из САД.

Он је додао да је истрага о догађајима на које је указао Марти почела у септембру 2011. године. Разговарано је са стотинама сведока, прегледано хиљаде страна докумената:

„Бавили смо се догађајима од пре 15 година за које постоји јако мало доказа. Многи сведоци су умрли. Имали смо проблем због застрашивања свих оних који су имали везе са ОВК. Уверен сам да смо спровели најдетаљнију могућу истрагу о злочинима на Косову. Верујемо да ће истражни тим бити у стању да подигне оптужнице против неких лидера ОВК. Они су одговорни за злочине против Срба, Рома и других мањина на Косову као и према нелојалним Албанцима. Тим је утврдио да су неки делови ОВК 1998. и 1999. године водили кампању мржње. Ово нису чинили појединци већ су их охрабривале особе на врху ОВК. То спада у злочине против човечности и оптужбе могу да се покрену против неколико виших официра ОВК. Они не могу да буду тужени за убиства зато што су застарела, али могу као ратни злочини за шта не постоји застарелост”, изјавио је Вилијамсон.

 

 

Он је саопштио да у овом тренутку нема много додатних информација које би тим одвеле до локација тела и открило шта се догодило са људима који су нестали и о чијој судбини се и данас ништа не зна. Потрага за тим, истакао је, остаће важан задатак за истражни тим.

Посебну пажњу Вилијамсон је посветио наводима о трговини органима, за које његов тим није прикупио доказе. Он је истакао да су нетачне тврдње да су стотине несталих тако завршиле, рекавши да је реч о – шачици људи.

„Да би се то судски обрадило, потребни су бројни докази које још нисмо обезбедили, али то не значи и да нећемо. Нисмо одбацили оптужбе, мада немамо доказа. Осећам велико обавезу да говорим баш о томе. Наш закључак је да је реч о шачици људи. У овом тренутку немамо доказа да је био већи број жртва. Приче да су стотине људи биле изложене томе нису тачне, али ако је макар и једна особа била, а верујемо да неколико њих јесте, то је страшна трагедија. То не умањује свирепост злочина. Не треба стварати додатни бол породицама причама о стотинама жртава”, навео је Вилијамсон.

Тужилац је у свом излагању казао и то да је од почетка рада тим предузео све потребне мере да се обезбеди фер поступак. Он је подсетио да је Хашки трибунал подигао бројне оптужнице против српских званичника али није био задужен за злочине почињене после потписивања Кумановског споразума у којима су жртве биле Срби. Бивша тужитељка Карла дел Понте тражила је ревизију статута, како би Хаг процесуирао и ове злочине, али за то није добила подршку.

„Наш циљ је био да истрага попуни правосудну празнину унутар мандата Хага. Главни починиоци су из ОВК али не издвајамо их да би имали грубљи третман већ да би били изложени међународном процесу”, казао је Вилијамсон.

На крају конференције, Вилијамсон је рекао да се повлачи из специјалног истражног тима 23. августа, када му истиче мандат и да ће до именовања новог шефа, тимом руководити његов досадашњи заменик.

Доротеа Чарнић

----------------------------------------------

Новинаре занимало шта значи „шачица”?

Прво новинарско питање на конференцији било је који је садашњи статус оптужнице? Ви не искључујете и оптужнице за трговину органима?

Тужилац Вилијамсон је одговорио:

„Рад је још у току. Нећемо бити у позицији да подигнемо оптужбу док се не успостави суд, али од сада до тада свашта може да се промени, случај ће бити све јачи. Оно што би било у оптужници данас може доста да се промени до успостављања суда. Не искључујем могућност да и трговина органима буде у оптужници. То је центар наше истраге”, одговорио је тужилац.

„Шта значи шачица?”, занимало је другог новинара.

„То је број мањи од десет. О томе сам разговарао са Диком Мартијем и то је у складу са оним што је он прикупио. Било је неких који су тврдили да је сваки нестали Србин био жртва трговине органима али немам информације које то подржавају. Марти се јако трудио да то објасни јер то изазива страшне патње. То је било у ограниченој размери и претеривања не служе ничему”, казао је Вилијамсон.

 

 

Марти је говорио да не верује Еулексу да може да води ову истрагу јер нема добру заштиту сведока. Можете ли рећи да сте успели да постигнете тај предуслов, јер се сећамо ситуација када је Еулекс давао заштиту, а сведоци су нађени мртви – било је следеће питање за Вилијамсона.

„Марти је изразио забринутост о могућности да Еулекс води ову истрагу. Када сам се укључио, помагао сам да се предузму бројне сигурносне мере и зато смо све ставили у Брисел, а не на Косово. Било је и других мера о којима не могу јавно да говорим. У контакту сам са Мартијем и рекао сам му шта ћу данас да кажем. Мислим да је сагласан са мојом проценом где смо сада са доказима и шта можемо, а шта не можемо да тужимо”, казао је тужилац.

Он је одбио да одговори на новинарска питања да ли ће се на оптужници наћи чланови „Дреничке групе” ОВК и људи који су тренутно на власти на Косову, ко је организовао „шачицу” случајева трговине органима и да ли има доказа да су тела убијених закопана на територији Албаније.

Упитан колико је људи убијено после завршетка сукоба на Косову, Вилијамсон је рекао:

„У време Мартијевог извештаја, око 470 људи се сматрало несталим, а од тога су 375 били Срби. Број појединаца је око 500 убијених и 300 отетих и несталих. Има процена од многих извора да је број расељених Срба са Косова од 170.000 до 250.000.

----------------------------------------------

Застрашивање сведока

Највећи проблем тима, истакао је Вилијамсон, било је застрашивање сведока на Косову.

„Како је истрага напредовала, било је све више покушаја да се омете застрашивањем. Судићемо сваком за кога утврдимо да то ради. Ништа није већа претња владавини закона на Косову него ова пракса. Све док неколико моћника наставља да омета истрагу, народ Косова платиће цену. Неки су покушали ову истрагу да представе као напад на ОВК. Многи Косовари су из најбољих намера ушли и били згрожени оним што се дешавало. Показали су огромну храброст тиме што су нам рекли шта се догађало. Треба да буде јасно да је ова оптужница усмерена на криминална дела појединаца, а не на ОВК и да ово није покушај да се прекроји историја. Ово је усмерено против људи који су примењивали насиље да би се обогатили и стекли политичку моћ. Они као појединци морају да одговарају”, изјавио је Вилијамсон,

----------------------------------------------

Шта је тврдио Дик Марти

Специјални истражни тим основан је 2011. године како би спровео независну кривичну истрагу везану за озбиљне наводе садржане у извештају „Нечовечно поступање према људима и незаконита трговина људским органима на Косову” које је сенатор Дик Марти поднео Савету Европе у јануару 2011. године. Марти, који се повукао из Савета Европе, својевремено је изјавио да он у извештају није означио Хашима Тачија као директног виновника злочина трговине органима, мада је подвукао да је „јако тешко веровати да он ништа и никад није чуо или знао о томе”. У извештају се као непосредно уплетени у те злочине наводе Тачијеви сарадници Џавит Халити, Шаип Муја, Кадри Весељи и Фатмир Љимај.

Прва је на злочин трговине органима убијених Срба у својој књизи указала бивша тужитељка трибунала, Карла дел Понте, која је у својој књизи писала о „жутој кући” у Албанији, где су људима вађени органи, а затим преко аеродрома Тирана упућивани у мрежу илегалне трговине.

Мандат Специјалног истражног тима било је спровођење истраге и, у случају да је оправдано, кривично гоњење особа одговорних за те злочине. Специјални истражни тим запошљава искључиво међународне стручњаке и седиште му је у Бриселу.

----------------------------------------------

Дрецун: Политички компромис

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију:

„Извештај главног тужиоца Клинта Вилијамсона о трговини људским органима у тој покрајини половичан је и није имун на политичке притиске и компромисе, па се добило много мање од очекиваног. Мора да се постави и питање одговорности нашег тужилаштва које тврди да све чини, али је очигледно да резултате утврђивања злочина немају. Чини ми се да је извештај последица неког политичког компромиса због несумњиве одговорности Хашима Тачија у ланцу трговине органима, па се наставља са селективним приступом према злочинима и жртвама.”

----------------------------------------------

Марко Ђурић: Чекамо пресуде

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију:

„Србија поздравља сваку активност која води разоткривању ратних злочина и починилаца али да можемо бити задовољни једино када буду донете правоснажне пресуде које ће довести пред лице правде све оне који су чинили злочине на Косову и Метохији. „Никоме није у интересу тапкање у месту, ни Србима ни Албанцима ни међународној заједници, а ми можемо бити задовољни једино у тренутку када будемо имали правоснажне пресуде”.

----------------------------------------------

Кер Линдзи: Извештај је јачи од очекиваног

Џејмс Кер Линдзи, британски аналитичар:

„На више начина извештај је јачи него што смо очекивали. Он јасно потврђује да постоје докази да су високи чланови ОВК организовали планске нападе на Србе, Роме и припаднике других мањина, као и на Албанце после сукоба у јуну 1999.”

----------------------------------------------

Векарић: Најтеже се доказује трговина органима

Бруно Векарић, заменик тужиоца за ратне злочине:

„Кључно је то да су доказани ратни злочини и чињенице које указују ко је одговоран за те ратне злочине, важно што ће се истрага о трговини људским органима наставити. Значајно је и то што је тужилац указао на вакуум који је начинио Хашки трибунал, односно да су Срби оптуживани пред трибуналом, а да се исто није десило и обрнуто. Најтеже се доказује трговина органима. Ако нађете скелет, не зна се да ли је тој особи неко извадио органе, то је јако тешко доказати, и у том смислу тужилачки је оправдано оно што је Вилијамсон изнео.”

----------------------------------------------

Дел Понте: Штета што нема доказа

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изразила је жаљење што тим Вилијамсона није нашао довољно доказа за подизање оптужнице против одговорних за те злочине. „Знате, то је штета, али нисам изненађена јер је много теже да се обави адекватна истрага после толико много година од онога што се догодило”, рекла је Дел Понте.

Она је изразила наду да ће у будућности ипак бити пронађено довољно доказа да се подигне оптужница за трговину органима.

----------------------------------------------

Породице страдалих: Незадовољни смо

Удружење породица страдалих на Косову и Метохији изразило је незадовољство извештајем Клинта Вилијамсона и указало да је очекивало оптужнице против представника власти Косова због командне одговорности. „Најмање што смо очекивали јесте јасна потврда да је било трговине органима присилно несталих Срба, не шачице како је Вилијамсон изјавио, већ великог броја Срба, а то је више од 300”, навела је секретар удружења Милена Парлић.

По њеним речима, на листи несталих је 530 косовских Срба чији се посмртни остаци не налазе ни на Косову, ни у Албанији.

----------------------------------------------

Приштински медији: оптужнице против више вођа ОВК

Дневник на албанском језику „Блиц” доноси наслов „Вилијамсон најавио оптужнице против главних фигура ОВК док се истрага за трговину органима наставља”, а у сличном тону пише и „Експрес” у тексту под насловом „Оптужница за 10 руководилаца ОВК, не одбацујемо тврдње о трговини органима”.

„Блиц” наводи и да је Вилијамсон дао до знања да је „један мали број људи убијен са циљем вађења и потом трговине органима”, што се поклапа са наводима из извештаја Дика Мартија, који је писао „да је шака појединаца била подређена овом злочину”.

„Експрес” објављује и да су „елементи ОВК” убили званичнике Демократског савеза Косова, те да Вилијамсон истражује и та убиства, додајући да су истрагом била обухваћена убиства неистомишљеника (Албанаца) које је ОВК идентификовала као сараднике Србије.

Лист пише и да је Вилијамсон навео да је ОВК „учинила етничко чишћење Срба и Рома на Косову”.

Политика