FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

БЕОГРАД - Обарање малезијског авиона на истоку Украјине могло би да доведе до новог притиска Вашингтона и Брисела да се Београд прикључима санкцијама против Русије, пише данашња београдска штампа.

Блиц наводи да је Србија све мање у позицији да балансира и остане неутрална и да "заоштравањем односа Вашингтона и Брисела према Москви, у Влади Србије очекују додатни притисак да се Београд прикључи санкцијама Запада према Русији".

"Из Немањине 11 кажу да се очекују додатне "сугестије" западних држава да се Србија, која жели у ЕУ, после несреће у Доњецку конкретније одреди према Русији", преноси лист.

Србија је осудила обарање авиона и захтевали смо истрагу о несрећи. Залажемо се за прекид сукоба и дијалог, рекао је шеф дипломатије Ивица Дачић за Блиц, који подсећа на изјаву премијера Александра Вучића том листу да се нада да Србија, "ни крива, ни дужна неће платити највећу цену због оваквог ужасног злочина".

Информер наводи да ће "ЕУ ускоро од Београда затражити да јасно осуди "злочин проруских побуњеника на истоку Украјине", као и да се придружи политици Брисела који је Москви увео санкције због анексије Крима".

Саговорник Информера, "други човек најмоћније западне амбасаде у Београду", каже да је "истекло време српске неутралности" и да после рушења малезијског авиона и убиства скоро 300 људи, српска власт мора да заузме јасан став.

"Ово је ситуација у којој неутралност више није могућа. Србија мора да осуди злочин ако хоће у ЕУ. Србија може да то не уради, али онда више неће моћи да рачуна на подршку Запада. Ако српска елита одлучи да се потпуно окрене Москви и то је у реду, али ви морате бити свесни последица такве одлуке", навео је лист речи саговорника.

 

Танјуг