FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

БЕОГРАД - Клинт Вилијамсон, главни тужилац Специјалног тима за истрагу о трговини људским органима током рата на Косову и Метохији 1999. године, борави у посети Београду, а том приликом ће се, како је најављено, састати са председником Владе Србије Александром Вучићем.

Амерички тужилац је боравио и на Косову, а према најавама у медијима, крајем месеца би требало да обелодани свој извештај о могућим незаконитим радњама у вези с трговином органима.

Како преносе приштински и београдски медији, известај међународних истражитеља којима руководи Вилијамсон требало би да буде објављен током наредне недеље у Бриселу и то у понедељак 28. јула.

Вилијамсон, који од почетка руководи Специјалном јединицом за истрагу случајева поменутих у извештају Дика Мартија о организованом криминалу и трговини органима, требало би у августу да оконча мандат након што претходно саопшти резултате истраге која је трајала три године.

Истрага у случају трговине органима, за коју се претпоставља да је починила бивша Ослободилачка војска Косова на најмање две локације у Албанији - у Бурелу и Фуш Круји, почела је 2011. године.

У априлу је Косово усвојило резолуцију о оснивању специјалног суда који ће се бавити само злочинима из извештаја швајцарског сенатора Дика Мартија.

Косовска председница Атифете Јахјага пренела је данас Вилијамсону да је Косово спремно да испуни обавезе како би се процес истраге окончао.

Она је рекла Вилијамсону да су косовске институције ангажоване на сарадњи са Специјалном јединицом за истрагу како би се ојацали ред и закон и испуниле обавезе Косова према међународној правди, саопштио је њен кабинет.

Јахјага је рекла да је скупштина Косова подржала формирање Специјалног суда и да ће у моменту консолидовања косовских институција спровести ратификовани споразум, вршећи неопходне законске и уставне промене како би се прилагодиле формирању новог суда.

Она је Вилијамсону пружила уверавања да је Косово спремно да се суочи са овим оптужбама у оквиру једног кредибилног процеса и да ће испунити своје обавезе са одговорношћу и достојанством како би окончало тај процес који ће ојачати међународну позицију Косова.

Вилијамсон се у Приштини састао и са замеником косовског премијера Хајредином Кучијем, а на састанку су учествовали и министри унуташњих послова и одбране Бајрам Реџепи и Агим Чеку.

Како преносе медији, Вилијамсон није рекао шта се налази у извештају о истрази али је дискутовао са њима о корацима које треба предузети као што су уставне промене и доношење споразума о сарадњи са трећим државама.

Шеф специјалног тима за истрагу навода о трговини органима није се састао са одлазећим косовским премијером Хашимом Тачијем, јавља агенција блиска влади Косова Индексонлине.

Вилијамсон је у марту ове године, према писању приштинске "Трибуне", испитивао Тачија у вези са истрагом о злочинима из извештаја Дика Мартија.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић раније је изјавио да је задовољан како тече истрага о трговини органима на Косову која је, по његовом мишљењу, доказала да су злочини извршени, те да је остало да се открију извршиоци.

Вукчевић је, такође, напоменуо да је реч о ратним злочинима који не застаревају.

Танјуг