FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Николић: Путин у Београду 20. октобра

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић најавио је вечерас да ће председник Русије Владимир Путин доћи у Београд 20. октобра.

''Путин ће доћи у Београд да заједно обележимо дан када је ослобођен Београд'', рекао је Николић за РТС додајући да ће руски председник доћи у Србију на његов позив.

Николић је рекао и да је позван да дође идуће године на прославу Победе над фашизмом, „али исто тако путујем и на Запад и врло радо разговарам и са представницима Африке, арапским светом...”, поредећи српску спољну политику са оном из времена Тита.

Указујући да се ЕУ и Русија не разумеју око питања Украјине, председник је рекао да је Србија пријатељ са свима.

''Изгубили би једног пријатеља да смо се на било коју страну определили'', рекао је Николић.

Коментаришући став Србије према украјинској кризи, председник је оценио да су ту у игри економија, монопол, тржиште, на шта Србија нема утицаја.

Како је истакао, некада је Русија тржиште, а Западна Европа испоручилац, а некада обратно.

Упоређујући ситуацију са сукобом царевина, он је навео да је Србија била под многим царствима, али да су сва царства нестала, а Србија остала.

''Русија је царевина која се и данас тако понаша. Али и ЕУ почиње да добија облике царевине”, рекао је Николић.

 

 

Иринеј: На ћирлици није написано ниједно велико зло

ЗАГРЕБ –Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј изјавио је данас у Карловцу да му тешко пада борба против ћирилице у делу Хрватске.

„Ни у једном писму нема зла, али забранама се можда жели наметнути нешто друго”, рекао је поглавар СПЦ новинарима у Карловцу где је осветио обновљену цркву светог Николе, пренела је агенција Хина.

Он је казао да на ћирлици „није написано ниједно велико зло”.

„У Београду је више латинице него ћирилице, свуда, али нама је стало до нашег писма. Можда је боље ни не говорити о ономе што може да изазове нове сумње, али историју треба сагледати објективно, што је било добро похвалити, а зло назвати злом и то је начин да се међусуседски проблеми уклањају”, рекао је патријарх Иринеј.

Упитан о могућности да председник Србије Томислав Николић позове папу Фрању да посети Србију, патријарх је одговорио да је био за то да се поглавар Римокатоличке цркве позове и на недавну прославу у Нишу, да папа то зна, али да тај предлог тада није прихваћен.

„Разлог је томе што и сада у Србији живи, највише у беди и невољи, око 250.000 људи који су, не знам да ли протерани или напуштени од Хрватске. Они некако негативно гледају на улогу цркве око тога, а све се то негативно одражава и на однос према римском папи”, рекао је патријарх.

Он се заложио за наставак дијалога православне и католичке цркве. Оценио је и да су обе цркве позване да раде и на нормализацији односа између Срба и Хрвата. Поглавар СПЦ је изразио наду да ће трагична прошлост дати довољну поуку свима да се такви догађаји више не понове нигде у свету.

Патријарх Иринеј осветио је данас обновљену цркву светог Николе у Карловцу, а на свечаности су биле делегације Хрватске, Србије и Републике Српске, као и представници регионалне и локалне власти, српске заједнице, Католичке цркве и Исламске заједнице у Хрватској.

 

 

Лукјанов: Рат са Украјином није у интересу Русије

МОСКВА – Русија не жели рат са „својом братском нацијом Украјином” и Кремљ види само политичко решење сукоба, изјавио је данас заменик секретара Савета безбедности Руске Федерације Евгениј Лукјанов.

„Не желимо рат са Украјином. За нас (Русију) то би било контрапродуктивно, јер у том случају бисмо се борили са братским народом”, рекао је Лукјанов за руску државну новинску агенцију РИА.

Заменик секретара тела Кремља који саветује руског председника Владимира Путина тврди да рат са Украјином није у интересу Русије, пренела је агенција Ројтерс.

„Ту је наша граница, наши фамилијарни односи и наше економске везе. То је велики проблем за нас и не видимо било какав, осим политичког излаза (из сукоба)”, рекао је Лукјанов.

 

Агенције