FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

(субота, 5. јул, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи)

Председник Нове странке је на свом налогу на Твитеру поставио фотографију једне странице уговора у којој се открива обавеза државе да све до 2017. године Ер Србији редовно даје субвенције како би се надоместио недостатак готовинских средстава у тој компанији. Притисци које српска спољна политика трпи у балансирању између Русије и Запада - све већи. Захтеви Европске уније да се промени Устав Србије. Четвртина од укупне количине млека још не испуњава стандард од највише дозвољених 0,05 микрограма афлатоксина. Ђоковић у финалу Вимблдона.

vojska-skupstina

 Београд, 04.07.2014 - свечаност поводом завршетка школовања официра  57. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране (ШНО) и полазника 3. класе Високих студија безбедности и одбране у Дому Народне скупштине Србије

 Влада до краја 2016. субвенционише Ер Србију

Влада Србије још није испунила своје обећање да ће јавно објавити уговор са Етихадом о куповини Јат ервејза, али је то уместо њих јуче урадио бивши премијер Зоран Живковић. Председник Нове странке је наиме на свом налогу на Твитеру поставио фотографију једне странице уговора у којој се открива обавеза државе да све до 2017. године Ер Србији редовно даје субвенције како би се надоместио недостатак готовинских средстава у тој компанији, пише Данаса. У документу означеном као "јавна верзија" изостављени су сви износи које Влада Србије дугује Етихаду, односно Ер Србији, али децидно пише да ће "у периоду од првог квартала 2014. до 31. децембра (укључујући 31. децембар 2016. године) Влада Републике Србије обезбедити УСД Ш...Ћ у виду субвенција привредном субјекту Аир Сербиа, ради покривања мањка готовинских средстава и подршке потребама за обртним капиталом". Додаје се и да се после 2016. не очекују додатне субвенције за финансирање пословања, "када ће реструктурирање бити завршено". "Влада Србије ће, из наших џепова, давати субвенције Аир Сербиа до краја 2016. године! Укупан износ је државна тајна!", написао је Живковић уз слику уговора. Нејасно је због чега се траже државне субвенције за Ер Србију до 2017. године када је премијер Александар Вучић обећао да ће та компанија постати профитабилна најкасније у року од две године од када Етихад преузме њено руковођење, а највероватније и у року од само годину дана. То значи да би Ер Србија већ ове године требало да буде у плусу. Будући да до краја 2016. има више од три године, рачунајући од тренутка када је Етихад почео да управља Ер Србијом, остаје отворено питање да ли арапски партнер заиста верује у јавно дато обећање да ће Ер Србија од 2015. бити успешна компанија или је та изјава дата из других разлога.

belorus parada

 Минск, 04.07.2014 - војна парада поводом Дана независности Белорусије, крајем четвртак, националног празника установљеног у новембру 1996, као памћење на 3. јул 1944. када је Црвена армија Совјетског Савеза ослободила престоницу Минск од нацистичких окупатора

Вучић тајкунима нудио пропале фирме

О продаји Железаре се тренутно преговара са пет озбиљних компанија, изјавио је премијер Александар Вучић након разговора с члановима клуба Привредник. Вучић је рекао да га је срамота кад прочита шта се све по новинама пише о тој теми: "Не само да нећемо да добијемо ни долар, него ћемо дати огроман новац ономе ко то жели да узме". "Преговоре о продаји Железаре тренутно водимо са три руске, једном немачком и једном америчком компанијом. Разговори нису лаки, јер је у питању компанија која има огромне губитке и која месечно пуно кошта буџе", рекао је јуче Вучић. Према његовим речима та компанија држави производи губитак од 102 милиона евра годишње. "Железара не постоји, она само прави минус. Ми бога молимо да некоме платимо ако треба, колико хоћете, и годишњи и двогодишњи губитак, само да то једном преузме и да у будућности то више немамо као губитак", рекао је Вучић, преносе Новости.

Председник клуба "Привредник" Миодраг Костић казао је после састанка да је с премијером Вучићем разговарано и о извозу у Русију. "Разговарали смо са премијером Александром Вучићем о томе како привредници могу да помогну у отварању нових радних места, али и како Влада Србије може да помогне да се побољша проток роба ка Русији", казао је он. Костић, који је и власник МК групе, оценио је да је тешко доћи до конкретних решења у току двочасовног састанка, али да је за привреднике важно виде да је премијер отворен за дијалог и са домаћим, а не само страним инвеститорима. Састанку су поред осталих присуствовали и власник Пинка Жељко Митровић, први човек Симпа Драган Томић, као и Милан Беко, Мирослав Мишковић, Војин Лазаревић. Блиц пише да су од Вучића тражили помоћ, те да им је он понудио да купе неку од пропалих фирми али су они рекли да неће.

Бундестаг притиска Вучића: На столу и однос са Русијом

Андреас Шокенхоф, Ханс Јоаким Фаленски и Јохан Вадепхул, посланици Бундестага из редова владајуће Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), долазе 10. јула у дводневну посету Београду, сазнаје Данас у дипломатским круговима у Берлину. Према речима саговорника, очекује се да се међу главним темама разговора немачких парламентараца са званичницима Србије нађу питања попут "наставка Бриселског дијалога Београда и Приштине и унутрашњих реформи, нарочито у области владавине права", као и однос Србије према Русији и гасоводу Јужни ток. Андреас Шокенхоф, високи функционер ЦДУ, странке канцеларке Ангеле Меркел, најпознатији је овдашњој јавности по представљању седам тачака које Немачка очекује да Србија испуни на путу ка ЕУ. Таква листа укључује потписивање правно-обавезујућег споразума с Косовом који би био спроведен до краја преговора о чланству Србије у ЕУ. Ханс Јоаким Фаленски, спољнополитички саветник фракције ЦДУ-ЦСУ у Бундестагу, протеклих година је у неколико наврата посетио Београд. Велику пажњу изазвала је његова изјава да је најважније да дође до нормализације односа Београда и Приштине, која би отворила пут за међусобно уважавање, што би касније укључило и српски пристанак на столицу Косова у УН.

nikolic-rus

 Београд, 04.07.2014 - председник Србије Томислав Николић разговарао је данас са делегацијом Руске академије уметности

 БК група гради Тесла град

БК Група саопштила је да је осмислила пројекат за изградњу пословно-стамбеног комплекса "Тесла Сити" у Београду, површине око два милиона квадратних метара, на чијој изградњи би било ангажовано око 43.000 радника и по завршетку обејкта би било запослено око 18.000 људи, а у средишту комплекса био би изграђен Међународни финансијски центар, који би буџету Србије доносио најмање 20 милијарди евра годишње, пишу Новости. Мада се у саопштењу БК компаније не помиње тачна локација где би у Београду тачно био изграђен многофункционални комплекс "Тесла Сити", та компанија је предочила да би тај комплекс, заједно са Међународним финансијским центром могао се упореди са највећим светским пројектима, као што је Макао у Кини, "Венеција" у Лас Вегасу, "Дубаи Интернешенел фајненшел центер" у Дубаију и "Москва Сити" у Москви.

Српски извоз у Русију двоструко је мањи  од увоза

Односи Србије и Русије последњих година сун а веома високом нивоу у тренутку када у Москву са екипом бизнисмена и министара креће премијер Алексндар Вучић, пише Политика. Сматра се да Србија преало користи бенефиције Споразума о слободној трговини, те чињеницу да је једина у Европи која има такав споразум са Русима. Српски извоз у Русију двоструко је мањи  од увоза, угласвном енергената, пише Политика. Зато ће се Вучић вероватно оријентисати на економске теме, пише Политика. Робна размена Србије и Русије прошле године је премашила три милијарде долара, а стално се повећава. 

Селаковић: Србија мора да мења Устав због ЕУ

Министар правде Никола Селаковић рекао је да је влада предложила условне гаранције за пуштање Шешеља из хашког притвора јер је захтев Трибунала био другачији.

"Одлука је била условљена захтевом Хашког трибунала који је био другачији од свих претходних. Садржао је конкретне услове за Шешељево пуштање. Сам суд, на пример, није могао да спречи да Шешељ утиче на сведоке, па како онда тако нешто очекује од Србије", рекао је Селаковић у интервјуу за Вечерње новости. Селаковић је додао да ће Влада Србије поштовати све што Шешељ договори с Трибуналом. 
Влада Србије раније је саопштила да је спремна да гарантује за Шешеља под условом да се он, у правно обавезујућој форми, изјасни да ће поштовати све услове који буду договорени или које одреди судско веће Трибунала. 
Селаковић је рекао да ће Србија, током приступних преговора с ЕУ, морати да промени и Устав, пре свега у области која се односи на независност правосуђа. 

"То су одредбе које се тичу улоге Народне скупштине у именовању носилаца правосудних функција и одредбе у вези са начином избора чланова Високог савета судства и Државног већа тужилаца", рекао је министар. 

Произвођачи траже промену правилника о афлатоксину

Пре неки дан сви медији објавили су да је ниво афлатоксина у млеку у Србији од 1. јула враћен на европски стандард од 0,05 микрограма по килограму.  Јуче, дакле, три дана од објављивања те вести произвођачи млека и одгајивачи говеда траже хитно укидање новог правилника о дозвољеној концентрацији афлатоксина у сировом млеку и одлагање његове примене на неодређен период, све док се не испуне неопходни услови. Не рекоше који. Ваљда да у храни за музне краве буде много мање кукуруза зараженим честицама афлатоксина не би ли и млеко било здравије и по европским нормама, пише Политика. Тврде да четвртина млека још не испуњава стандард од максимално дозвољених 0,05 микрограма по килограму и упозоравају да би нагло заоштравање захтева према пољопривредним произвођачима могло да има несагледиве последице по већ девастирано сточарство Србије. Разлог за одлагање примене правилника, који је ступио на снагу 1. јула, произвођачи виде и у томе што ове године постоји опасност од поновних проблема са повећаним нивоом афлатоксина у житарицама због неповољних временских прилика и поручују да треба спровести строгу контролу сточне хране и складишта.

Можемо зауставити “Велико уво”

Председник Друштва за информациону безбедност Србије Зоран Живковић је истакао за Новости да би стратегија заштите “сајбер” простора требало да буде део шире стратегије националне безбедности.

"Национална стратегија информационе безбедности је потребна јер је ‘ћбер’ простор постао важан као копно, небо или било који други ресурс", рекао је он, истичући да незаштићен сајбер простор ствара неограничен могућности за разне врсте напада и претњи. Међутим он тврди да Србија може зауставити “Велико уво”. Живковић је истакао да стратегија представја оквир за доносење значјних одлука у заштити и борби против сајбер напада. Он је истакао да је Србија остељивија на кибер нападе од других земаља и непходно је да што пре постане део европске ЦЕРТ (Цомпутер Емергенћ Респонсе Теам) мреже. "Србија једна од пет земаља у Европи која нема национални центар за хитно реаговање, а све су шансе да ће на крају ове године бити и једина", рекао је председник Друштва за информациону безбедност Србије.

Омбудсман тражи законску заштиту ћирилице у ЦГ

Заштитник људских права и слобода Црне Горе Шућко Баковић поднео је ових дана државном парламенту иницијативу за доношење Закона о употреби службеног језика (црногорског) и писма (ћирилично и латинично), као и језика у службеној употреби (српски-хрватски-босански-албански). Иако је све јасно у Уставу, у животу су потпуно другачија тумачења чак и неких посланика који су својевремено дигли руку за усвајање овог правног акта. “Да би се отклонила свака дилема, сматрамо да законом треба уредити шта се сматра употребом службеног језика и писма и језика и писма у службеној употреби и то лепо дефинисати” - истиче за Политику омбудсман. “Мора се утврдити и њихова употреба у комуникацији државних органа, органа локалне самоуправе, јавних служби и других носилаца јавних овлашћења са грађанима, као и странкама у поступцима који се води пред тим органима” – објашњава омбудсман.

Чисте крушевачку болницу

После писања Блица да се у кругу крушевачке Опште болнице налази се депонија коришћених игала, „гусака“ и другог разног медицинског отпада, те да постоје чак простори где пролазници врше нужду, јуче су чистачице чистиле тај део болнице. Епицентар заразе, одакле пацијентима и пролазницима прети опасност, јесте Старо грудно. Ово одељење само двомилиметарско стакло дели од Одељења трансфузије где сваког дана десетине грађана даје крв! Након бројних притужби пацијената, али и радника Опште болнице, репортер Блица је обишао овај објекат. Да би се дошло до улазних врата Старог грудног потребно је прескочити велике гомиле смећа и расходованих душека и заобићи дивље растиње. Стакла на улазним вратима су поломљена.

 Драгољуб Петровић

www.balkanmagazin.net