FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Премијер Србије Александар Вучић за „Новости”: Желимо добре односе са Москвом и то нисам скривао ни у Паризу. Очекујемо скори долазак фирми из Француске:„Vinči“, „Alstom“, “Buig“

ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

„СРБИЈА се налази на европском путу и то ни пред ким не крије. Ни пред Русима, нити пред било ким. Србија жели добре односе са Руском Федерацијом, што нисам крио ни у Паризу. И мислим да је то најпоштенији могући однос.“ Ово, ексклузивно за „Новости“, каже српски премијер Александар Вучић, који је током јучерашње званичне посете Француској разговарао са својим колегом Мануелом Валсом, али и са представницима послодаваца и најјачих фирми. А, у понедељак председник Владе иде у Москву, на сусрет са председником и премијером те државе Владимиром Путином и Дмитријем Медведевом.

Из Париза одлазите у Москву. Шта очекујете од те посете?

Очекујем добре и отворене разговоре, у којима ће Руси изнети своје теме за сарадњу, али и неке замерке.

Које замерке?

Рецимо, око неплаћања дуга за гас. Реч је нешто мало мање од 300 милиона евра и то питање решавамо заједно с њима. Изнећемо наше жеље за добру сарадњу, а вероватно и неке приговоре.

Очекује се да повучемо и 800 милиона евра руског кредита за обнову железнице...

Нешто од тога смо узели. Нешто још не знамо како да потрошимо, што је наша стара бољка. Разговараћемо и о томе.

Једна од тема сигурно ће бити и став Србије према Украјини?

Ми поштујемо територијални интегритет Украјине, али не уводимо санкције Русији.

Шта је главни утисак са сусрета у Паризу?

Добили смо пуну подршку за напоре које Србија чини на путу реформи. А француске компаније су веома заинтересоване да у великом броју дођу у нашу земљу.

Шта би од пројеката најбрже могло да се оствари?

Очекујем да компанија „Хачинсон“, која производи гуме у ауто-мото индустрији, дође у Србију. Заинтересовани су да запосле од 300 до 500 људи. Такође, важно нам је да дођу „Винчи“ и „Алстом“. Реч је о најмоћнијим француским компанијама. Близу смо разговора о томе да распишемо тендере.

Како ће нам Французи конкретно помоћи око пројеката?

За нас је веома важно да избегнемо кредитно финансирање које повећава наш јавни дуг. И француски министар економије и привредног опоравка Арно Монтебур нам је изашао у сусрет и рекао да су Французи у стању да нам и те како помогну. Тамо где је до сада било предвиђено кредитно финансирање, сада можемо да идемо на концесије, јавно-приватно партнерство и слично. Француска влада ће да помогне на такав начин и кад је реч о приватним компанијама.

Хоће ли Београд ускоро добити метро?

Разговарали смо и о томе. Некада је прављена, не потпуно професионална, процена о томе која је то најбоља линија, са 25 станица. А можда нам није потребно ни пет станица на тој линији. Ипак, оно што је најважније, то је новац. Мислим да смо на путу да то решимо. Разговарао сам у Паризу с „Алстомом“ и доћи ће веома брзо у Београд, као и „Винчи“ и „Буиг“.

Какви су договори постигнути у области пољопривреде?

Договорили смо се да Француска пошаље своје стручњаке у наше министарство пољопривреде, да нам помогну око тога како да решимо питање афлатоксина, око увозне робе и како да имамо веће резултате од пољопривредне производње.

ДОНАТОРИ

Чему можемо да се надамо од донаторске конференције за жртве поплава, коју је иницирала Француска?

Припремна конференција биће одржана 8. јула у Паризу и морамо добро да се спремимо. У Бриселу ће 16. јула бити одржан званични део и ту ћемо добити политичку подршку. То је важно да би се знало шта је Србију погодило.

Колико новца очекујемо?

Не могу да говорим о новцу. Постоје и други фондови. Овде је реч о политичкој манифестацији и о прављењу система на који начин да изађемо из целе кризе.

Новости