FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Дачић: Албанија се није коректно понела према Србији

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић критиковао је данас Албанију рекавши да се није коректно понела према Србији током недавних поплава.

Током поплава које су погодиле земље региона међу којима је и Србија, било је земаља које нису допринеле стварању духа солидарности и заједништва, рекао је Дачић, а једна од њих је, како је прецизирао, била Албанија.

Солидарност коју су у тој ситуацији исказале европске државе је велики корак унапред, али има и земаља које се нису коректно понеле према Србији, рекао је он. „Једна од тих земаља је Албанија. То не доприноси регионалном помирењу. Албанија није упутила ни телеграм саучешћа, о помоћи да не говорим. То није добар политички потез”, је Дачић, на 14. економском самиту Републике Србије. 

 

Новак Ђоковић Фондација прикупила 1,5 милиона долара

БЕОГРАД– Новак Ђоковић Фондација је, захваљујући великом одзиву хуманих људи широм света и личној донацији свог оснивача, до сада прикупила 1,5 милиона долара за обнову, пре свега, предшколских објеката у Србији, саопштила је данас Фондација.

Први такав објекат биће предшколска установа „Галеб” у Петровцу на Млави, за чију је санацију и опремање потребно 136.000 долара, које је у потпуности обезбедила Фондација.

Представници Новак Ђоковић Фондације, Општине Петровац на Млави и предшколске установе „Галеб” данас су потписали уговор о тој донацији, саопштила је Фондација.

Радови ће почети у наредних неколико дана, а очекује се да ће објекат комплетно бити реновиран и опремљен до краја августа.

 

Дачић: Састанак са Путином у Бечу још неизвестан

БЕОГРАД–Први потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије није данас могао да потврди да ће се у уторак у Бечу засигурно састати са председником Руске Федерације Владимиром Путином, који ће бити у билатералној посети Аустрији.

„Не знам да ли ће до тог састанка доћи пошто је председник Путин у билатералној посети Аустрији, а ја у Беч путујем у организацији ОЕБС-а.

Садашњи председавајући, швајцарски министар спољних послова Дидије Буркхалтер и ја, као будући председавајући, отварамо конференцију о питањима безбедности у оквиру ОЕБС-а. Било је предвиђено у ранијој агенди да дође до тог сусрета, али још је неизвесно да ли ће до њега доћи”, изјавио је Дачић новинарима.

 

Норвешка ће дати још два милиона евра помоћи Србији

БЕОГРАД– Министар спољних послова Краљевине Норвешке Берге Бренде, који борави у дводневној посети Србији, најавио је данас да ће Норвешка издвојити додатна два милиона евра за санацију последица поплава у Србији.

„Наша је обавеза да у овим тешким тренуцима будемо уз вас”, рекао је Бренде на конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

„Норвешка ће поред иницијалних 3,3 милиона евра дати додатна два милиона евра како би подржала Србију, како би покренула инвестиције које су преко потребне и како би помогла најугроженијим зато што је српској економији потребан подстицај и развој да би се превазишла ова тешка ситуација”, поручио је он.

„Сви ми у Норвешкој видели смо како сте се на храбран начин изборили са овом природном катастрофом и са свим њеним силама које су се обрушиле на вашу земљу”, рекао је он.

Следеће године социјална карта за све грађане

БЕОГРАД – Министар рада запошљавања и социјалне политике Александар Вулин најавио је да ће следеће године почети израда социјалне карте коју ће имати сви грађани, а која ће омогућити праведно остваривање социјалних и осталих права.

Оптимисти сматрају да је за њен завршетак потребно две године, а социјална карта мораће да се финансира из европских фондова, пошто држава не располаже потребним средствима, рекао је Вулин новинарима, после обраћања на 14. економском самиту.

„Социјална карта је начин да праведно расподелимо оно што зарадимо и начин да нам се не дешавају случајеви да неко има виле и замкове, а да је пријављен на минималац, истакао је Вулин.

Он је објаснио да 16 државних регистара мора да буде обједињено у један, где ће бити сви релевантни подаци на једном месту.

 

Агенције