FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

ВУЧИЋ РЕКАО У БЕРЛИНУ ДА ЖЕЛИ ЈОШ ВЕЋЕ ПРИСУСТВО НЕМАЧКЕ НА БАЛКАНУ И У СРБИЈИ

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић рекао је данас да ће се Србија озбиљно и одговорно понашати и дати све од себе да буде поуздан партнер Немачке, док је канцеларка Ангела Меркел оценила да су односи две земље јако добри и да Вучићева посета доприноси даљем напретку сарадње.

         Вучић је прецизирао да је са Меркеловом разговарао о многим важним регионалним питањима и подвукао да Србија жели још веће присуство Немачке на Балкану и у Србији.

        „Наравно желимо и што више немачких фирми код нас“, рекао је премијер Србије и додао да је на Србији да убрзано ради на реформама, доношењу потребних закона.

        „Србија ће бити симбол стабилности“, поручио је он на заједничкој конференцији за новинаре и нагласио да Немачка не треба да очекује никакве проблеме од Србије и да ће са свима у региону имати добре, комшијске односе.

        „Немачка је највећа и најважнија земља и за нас и у целој ЕУ“ оценио је Вучић и додао да је Србија мала земља да би била партнер али да жели да буде савезник Немачке.

        Српски премијер се такође захвалио немачкој канцеларки на помоћи која нам је пружена после катастрофалних поплава.

        Меркел је изразила задовољство што је нови премијер допутовао у посету Берлину, додајући да је са њима разговарала о перспективи и ситуацији у Србији.

        Меркелова је указала да су односи две земље добри, да у Немачкој живи око 400.000 Срба и да је Немачка један од најважнијих трговинских партнера Србије, тако да је и економска сарадња била важна тема сусрета.

        Она је казала да јој је Вучић пренео намере да спроведе битне реформе, посебно подвукавши да су приоритет борба против корупције и транспарентност.

        „Са немачке стране сам ставила до знања да појачано ангажовање немачке привреде зависи од тога колико је транспаратнно и добро законодавство. Немачко Друштво за међународну сарадњу „ГиЗ“ је добар партнер Србији у тим питањима“, поручила је Меркел.

        Немачка канцеларка је оценила да је постигнут значајан напредак у односима са Приштином што је довело до отпочињања приступних преговора ЕУ са Србијом у јануару.

        Према њеним речима, сада треба отворити прва поглавља, додајући да Немачка жели да помогне у томе.

        „Србија као и свака земља која води преговоре мора проћи сав процес, да се отворе сва поглавља и закључе“, рекла је Меркел додајући да ће се при том формулисати конкретне потребе.

        С тим у вези је Меркел казала да ће се радити о владавини права, економском прилагођавању и односу са Косовом.

        Меркел је рекла да је охрабрује што је премијер рекао да, пошто ће процес трајати, земље са евроспком перспективном, треба да створе слободну трговинску зону и прилагођавају се стандардима још пре закључења преговора.

        Како је рекла, фаза преговарања може користити за подстицање привредне сарадње.

        Канцеларка је најавила да ће немачка влада 28. августа у Берлину организовати конференцију о западном Балкану, на коју ће позвати премијере и министре тих земаља, с циљем оживљавања привреде целог региона, посебно инфраструктурних пројеката.

        Смисао је, како је додала, да сваке године једна друга чланица ЕУ организује ову конференцију. После Немачке, то ће бити Аустрија, додала је она.

        Вучић је изјавио да је Србија демократска држава која жели да гарантује апсолутну слободу медија.

        Одговарајући на два питања новинара о слободи медија у Србији, Вучић је констатовао да на том пољу постоје извесни проблеми и да је влада у Београду отворена за примедбе, али да су примедбе које су претходних дана изношене нетачне.

        Вучић је исправио новинарку немачке новинске агенције ДПА која је постављајући питање констатовала да је већина медија у Србији у државном власништву, објаснивши да је ситуација управо супротна и да је огромна већина медија у Србији у приватном власништву.

        „Моја је намера била, а то је и део предизборног програма, да се медији приватизују, а то наилази на препреке код мањинских заједница због регионалних програма. Наша је жеља да гарантујемо пуну и апсолутну слободу медија“, рекао је Вучић.

        Меркелова се, на додатно питање новинарке ДПА о слободи медија у Србији, која је упитала канцеларку за њен став и о даљем путу Србије ка ЕУ, насмејала и рекла да је заборавила питање које јој је поставила.

        „Збунила сам се јер сам, после овог вашег питања, помислила како је то у Немачкој са медијима. Колики је државни или приватни удео у АРД и ЗДФ“, објаснила је Меркел уз осмех.

        Вучић је изјавио да будућност пројекта Јужни ток не зависи од Србије, већ од договора Русије и ЕУ.

        Вучић је на питање да ли Србија жели да настави градњу гасовода Јужни ток, одговорио констатацијом да ће се у будућности тек видети да ли ће то бити реални пројекат или не.

        „То не зависи од нас, већ од договора Русије и ЕУ. Ми имамо договор и потписан предуговор. „Газпром“ је већински власник НИС-а, те се Србија налази у специфичној позицији. Ми ћемо гледати да заштитимо српске интересе, али то зависи и од интереса Европе. Не можете прескакати земље ЕУ да бисте дошли до Србије“, објаснио је Вучић.

        Конференцији за штампу у седишту немачке канцеларке присуствовао је велики број немачких новинара.

        Премијер Вучић разговарао је са шефом немачке дипломатије Франк-Валтером Штајнмајером о приликама у региону, преговорима Београда и Приштине, ситуацији у Украјини и немачкој подршци Србији током недавних поплава.

        Премијер Србије је нагласио да политичка стабилност карактерише регион и да проблема у сарадњи између суседних земаља нема.

        Вучић је обавестио немачког министра о сету закона које Србија припрема, као и о економским реформама и новим мерама, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

        Штајнмајер је истакао да поштује важне и храбре кораке које је председник српске владе предузео када је у питању однос са Приштином и нагласио да је то довело до стабилности у региону.

        Вучић се, такође, захвалио на подршци и помоћи коју је немачка влада упутила Србији за време поплава.

        Како је планирано, премијер би током дана требало да се састане и са бившим министром иностраних послова Немачке Гвидом Вестервелеом.

fakti.org